APIA: Cererile de acordare a sprijinului de urgență pentru cereale și semințe oleaginoase se depun până la 26 octombrie
Telex » Știri 20 octombrie 2023
Peste 176.000 de cereri de acordare a sprijinului de urgență pentru cereale și semințe oleaginoase au fost depuse până la 18 octombrie, valoarea totală a sprijinului solicitat fiind de 261,62 milioane de lei, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), citată de Agerpres. Potrivit APIA, 26 octombrie este termenul-limită pentru depunerea cererilor pentru sprijinul de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase.
Astfel, potențialii beneficiari sunt invitați la Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică de plată aferentă anului 2022, în vederea solicitării sprijinului de urgență.
Centrele APIA pun la dispoziția fermierilor cereri pretipărite cu date aferente celor 4 culturi (floarea-soarelui, porumb, rapiță, orz), determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2022.
"Până la data de 18.10.2023 au fost depus un număr de 176.451 cereri cu o valoare a sprijinului solicitată de 261.620.703,000 lei", se menționează în comunicat.
Schema se acordă pentru suprafețele aferente cererii de plată unică pe suprafață depuse în anul 2022 pentru minimum 1 hectar cu una sau mai multe dintre culturile de porumb/orz/floarea-soarelui/rapiță.
"Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepțional sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantități unitare de 78 litri/ha de motorină și că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină", se precizează în comunicat.
Cuantumul este de 2 lei/litrul de motorină pentru cantitatea totală de 152,45 milioane de litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb/orz/floarea-soarelui/rapiță. Resursele financiare totale sunt de 304,91 milioane de lei și reprezintă echivalentul sumei de 61,61 milioane de euro, stabilite la cursul de schimb de 4,9485 lei/euro.
Conform sursei citate, acestea se asigură astfel: 147,11 milioane de lei, echivalentul sumei de 29,73 milioane euro, finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă și 157,79 milioane de lei, echivalentul sumei de 31,88 milioane de euro, care se asigură de la bugetul de stat.
"După depunerea cererii de solicitare a sprijinului de urgență, fermierii nu mai pot efectua transferul de exploatație aferent cererii de plată pentru intervențiile solicitate în anul 2023. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023", se arată în comunicatul APIA.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale