APIA: Cererile de plată pentru 2024 aferente schemei privind serviciile de silvomediu se depun până la 26 iunie a.c.
Telex » Știri 18 aprilie, 9:16
Cererile de plată pentru anul 2024, aferente unei scheme de ajutor de stat privind serviciile de silvomediu și conservarea pădurilor, pot fi depuse până la 26 iunie 2024 inclusiv, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). "APIA informează potențialii beneficiari că, în perioada 17 aprilie - 26 iunie 2024 inclusiv, se depun Cereri de plată pentru anul 2024, aferente sesiunii 3/2020, anul 5 de angajament și sesiunii 4/2021 anul 4 de angajament pentru schema de ajutor de stat «Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor», aferentă Măsurii 15 «Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor», submăsura 15.1 «Plăți pentru angajamente de silvomediu», din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020. Pentru acordarea sprijinului în cadrul schemei de ajutor de stat «Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor», solicitantul depune o cerere de plată - conform Anexei 1 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 145/16.04.2024 privind aprobarea formularului tip al cererii de plată și a instrucțiunilor de completare, pentru anul 2024", informează APIA într-un comunicat citat de Agerpres.
Cererea de plată se depune online, în aplicația electronică M15 (pe site-ul APIA prin Internet Explorer), se tipărește, se semnează și se depune/transmite împreună cu documentele aferente, la CJ APIA sau Centrul Municipiului București al APIA.
APIA precizează că, doar în cazuri excepționale, cererea de plată se poate depune doar pe suport de hârtie împreună cu documentele aferente.
Cererea de plată este completată de beneficiari conform instrucțiunilor de completare prevăzute în Anexa 2 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 145/2024.
Modificările cererilor de plată se depun la APIA până la data de 11 iulie 2024, inclusiv.
Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (hectar), proprietarilor (inclusiv Unităților Administrativ Teritoriale) de păduri din fondul forestier național, în baza unui angajament pentru o perioadă de 5 ani și vizează compensarea pierderilor de venit și a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementării unuia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat.
Astfel, pentru Pachetul 1 - Asigurarea de zone de liniște, beneficiarul primește 38 euro/an/ha pentru întreaga suprafață inclusă în angajament, iar pentru Pachetul 2 - Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri, beneficiarul primește 137 euro/an/ha pentru suprafața anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2, însă acest pachet poate fi accesat numai împreună cu Pachetul 1.
Intensitatea sprijinului public, nerambursabil, acordat în baza schemei de ajutor de stat este de 100%.
Potrivit sursei citate, pentru suprafețe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial