APIA: Cerințe obligatorii de mediu pentru fermierii care depun cerere unică de plată
Telex » Știri 7 martie 2022
Fermierii care depun cerere unică de plată în cadrul Campaniei 2022 trebuie să respecte anumite cerințe obligatorii de mediu privind depozitarea și utilizarea îngrășămintelor cu azot, dar și în ceea ce privește crearea unor fâșii de protecție de-a lungul cursurilor de apă, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), citată de Agerpres. Aceste cerințe obligatorii trebuie respectate întrucât au fost aduse modificări asupra normelor privind depozitarea și utilizarea îngrășămintelor cu azot în agricultură, respectiv SMR 1 - Protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole și pe GAEC 1 - Crearea/menținerea benzilor-tampon (fâșii de protecție) de-a lungul cursurilor de apă.
Potrivit sursei citate, pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, conform Programului de acțiune, fermierii care dețin sau administrează exploatații agricole au următoarele obligații: să respecte normele privind depozitarea gunoiului de grajd (art. 4 și 5 din Programul de acțiune); să respecte perioadele de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor organice și chimice pe terenul agricol (art. 3 și anexa nr. 3 din Programul de acțiune); să respecte normele privind aplicarea îngrășămintelor pe terenul agricol (art. 9 din Programul de acțiune).
De asemenea, pentru exploatațiile care practică agricultura în sistem irigat este obligatorie întocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice pentru terenurile în cauză; să respecte cerințele generale pentru aplicarea fertilizanților (art. 10, 11 și 12 din Programul de acțiune); să respecte obligațiile privind aplicarea îngrășămintelor pe terenurile în pantă abruptă mai mare de 12% (art. 13, 15 și 16 din Programul de acțiune); să respecte obligațiile privind aplicarea îngrășămintelor pe terenurile adiacente cursurilor de apă și în vecinătatea captărilor de apă potabilă (art. 14 din Programul de acțiune).
Nu în ultimul rând, fermierii trebuie să întocmească la zi, să păstreze o perioadă de 3 ani și să prezinte pentru control documentele de evidență ale exploatației agricole (art. 17 din Programul de acțiune).
Potrivit APIA, fermierii care, potrivit legislației în domeniul protecției mediului și gospodăririi apelor, au obligația obținerii actelor de reglementare pentru activitățile pe care le desfășoară trebuie să dețină aceste documente și să respecte condițiile stabilite de acestea cu privire la protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole.
În ceea ce privește GAEC 1 - Crearea/Menținerea benzilor-tampon (fâșii de protecție) de-a lungul cursurilor de apă, cerințele obligatorii pentru fermieri sunt să instituie benzi-tampon (fâșii de protecție) pe terenurile agricole adiacente zonelor de protecție a cursurilor de apă în care este interzisă aplicarea fertilizanților de orice fel. Lățimea minimă a fâșiilor de protecție variază în funcție de panta terenului, astfel: 3 metri pentru terenurile cu panta până la 12% și 5 metri pentru terenurile cu panta peste 12%.
Se mențin benzile-tampon (fâșii de protecție) existente pe terenurile agricole adiacente zonelor de protecție a cursurilor de apă în care este interzisă aplicarea fertilizanților de orice fel (art. 14 din Programul de acțiune).
Pentru SMR 1 și GAEC 1, potrivit prevederilor art. 21 alin. (2) din Programul de acțiune, până la data de 1 septembrie 2022 se păstrează restricțiile de interzicere a aplicării fertilizanților de orice fel pe o lățime de 1 metru pentru terenurile agricole cu panta până la 12% și 3 metri pentru terenurile agricole cu panta peste 12%. După această dată, intră în vigoare restricțiile de fertilizare de orice fel pentru benzile-tampon (fâșii de protecție) pe o lățime de 3 metri pentru terenurile agricole cu panta până la 12% și de 5 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%, conform prevederilor art. 14 alin. (3) din Programul de acțiune.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial