APIA: Fermierii nu mai au voie să incendieze miriștile, vegetația uscată și resturile vegetale pe terenurile arabile
Telex » Știri 19 iulie 2023
Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajiști temporare, nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor, inclusiv iarba/vegetația rămasă după cosirea/recoltarea pajiștilor temporare, conform standardului GAEC-3 ce trebuie respectat începând cu anul de cerere 2023, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat citat de Agerpres. "Fermierii și alți beneficiari care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere. Astfel, standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploatațiile agricole, pentru toți fermierii care au la dispoziție terenuri arabile, având ca cerință obligatorie interzicerea arderii miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajiști temporare, nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiță ș.a.), inclusiv iarba/vegetația rămasă după cosirea/recoltarea pajiștilor temporare", se arată în comunicat.
APIA anunță încheierea unui Protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu (GNM) și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în baza căruia părțile se angajează să colaboreze pentru creșterea eficienței acțiunilor de control.
"APIA, GNM și IGSU, elaborează materiale informative (afișe, pliante, postere, comunicate de presă etc.) cu privire la interdicția arderii miriștilor și vegetației uscate pe terenurile arabile, precum și transmiterea lor către structurile județene ale APIA, GNM și IGSU, în vederea diseminării către populație, în cadrul campaniilor de informare publică. Standardul GAEC 3 are ca obiectiv principal menținerea nivelului de materie organică din sol, prin interdicția arderii miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile. Fermierii care respectă standardul GAEC 3 contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură", notează sursa citată. În cazul în care se constată că o anumită suprafață a exploatației a fost arsă, dar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancționați, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul APIA la care a depus cererea copia procesului verbal de intervenție întocmit de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență sau copia după sesizarea (plângerea) depusă de acesta la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs incidentul, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute, precizează reprezentanții APIA.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național