APIA: Fermierii pot depune cererile de plată pentru subvenții, fără penalizări, până la 31 mai 2023
Telex » Știri 15 mai 2023
Fermierii pot depune cererile de plată pentru subvenții, fără penalizări, până la data de 31 mai 2023 inclusiv, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a unei Hotărâri de Guvern prin care a fost prelungit acest termen cu două săptămâni, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), citată de Agerpres. Campania de primire a cererilor de plată în anul 2023 se derula, inițial, în perioada 1 martie - 15 mai, fără penalizări.
"În Monitorul Oficial nr.407 din 12.05.2023 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr.422/10.05.2023 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat. Prin actul normativ adoptat de Guvern au fost corelate anumite prevederi din Hotărârea Guvernului nr.1571/2022 și Planul strategic PAC 2023 - 2027, și, totodată, a fost aprobată prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată pentru intervențiile IACS prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) -c) din HG nr. 1571/2023, precum și modificările la acestea, până la data de 31 mai inclusiv, fără penalizări", informează APIA, într-un comunicat.
Conform actului normativ, cererile de plată pot fi depuse și după data-limită de depunere, până cel târziu la data de 9 iunie inclusiv, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit.
"Dacă o astfel de întârziere depășește data de 9 iunie, cererea de ajutor sau de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin. Modificările la cererile de plată se depun fără penalități de întârziere până la data de 9 iunie inclusiv. Modificările la cererile de plată pot fi depuse și după data de 9 iunie până cel târziu data de 16 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pe zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză", precizează APIA.
Prelungirea termenului a survenit ca urmare a nevoii fermierilor de a se familiariza cu noile intervenții prevăzute în Planul strategic PAC 2023 - 2027, precum și a personalului APIA pentru înregistrarea tuturor solicitanților și a documentelor aferente în sistemul informatic, având în vedere că acesta este primul an de aplicare a noii Politici Agricole Comune.
APIA reamintește fermierilor care doresc să aplice pentru măsura 11 - agricultură ecologică de obligativitatea respectării termenului limită de 16 mai, inclusiv, până la care pot depune dosarele de înscriere în sistemul de agricultură ecologică pentru anul 2023, conform prevederilor Ordinului nr. 45/2022 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea activității operatorilor/ grupurilor de operatori în agricultură ecologică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile