APIA: Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu aproape 3% în România, în octombrie
Numărul 45, 13-19 nov. 2024 » Breviar statistic
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut în România cu 1,6% în luna octombrie a acestui an față de același interval din 2023, marjă în care mașinile „electrificate” au raportat un salt 2,8% și o cotă de piață de 26,8%, arată datele publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), citate de Agerpres. La nivel general, înregistrările de autovehicule noi au scăzut cu 0,07%, față de octombrie anul trecut, însă au crescut cu 29,6% în comparație cu luna septembrie 2024.
Pe segmentul autoturismelor, în perioada analizată, s-a consemnat un volum de 11.464 de unități noi (+1,6%), iar pe primele zece luni înmatriculările de autoturisme noi sunt în creștere cu +3,6%.
Potrivit sursei citate, în ceea ce privește cota de piață, segmentul SUV este pe prima poziție, cu o cotă de 51% (+11,2%), urmat de Clasa C - cu o cotă de 29,8% (+15,9%) și Clasa B - cu o cotă de 13,1% (-15,5%).
În funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în luna octombrie a acestui an, motorizările pe benzină plus mild hybrid au înregistrat o creștere de 2% față de perioada similară din 2023, până la o pondere în total de 62%.
Totodată, autoturismele echipate cu motoare diesel plus mild hybrid au raportat o scădere de 3,5% de la un an la altul, cu o cotă de piață de 11,2%.
Datele APIA relevă faptul că autoturismele „electrificate”, respectiv cele electrice (100% și hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun și de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă) au ajuns la o cotă de piață de 26,8%, cu 15,6 puncte procentuale peste cota deținută de motoarele diesel, categorie în care sunt incluse și motorizările mild hybrid diesel.
De asemenea, autoturismele full electrice dețin o cotă de 4,9% din piață, în octombrie 2024, față de aceeași lună din anul precedent, când reprezentau 10%, în timp ce autoturismele plug-in hybrid dețin o cotă de piață de 5%, comparativ cu 4,3%, în octombrie 2023.
Conform analizei de specialitate, vehiculele comerciale ușoare și minibus au înregistrat, în octombrie, o creștere de 3,2% a vânzărilor (vs octombrie 2023), dintre care doar autovehiculele comerciale ușoare fără minibus au consemnat o scădere de 1,2%. Pe întreaga perioadă a anului acesta, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, piața autovehiculelor comerciale ușoare s-a majorat cu 21,8%.
În schimb, vânzările de vehicule comerciale grele și autobuze au scăzut cu 24,7%, marjă în care vehiculele comerciale grele, de peste 16 tone, plus autotractoarele au înregistrat un recul de 26,2%, în octombrie, anul curent, față de aceeași lună din 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național