APIA: Piața autoturismelor „verzi” s-a dublat, în 2021; cota de piață a acestui segment a crescut de 2,2 ori
Numărul 1, 12-18 ian. 2022 » Breviar statistic
Înmatriculările de autoturisme ecologice (electrice 100% și hibride plug-in), precum și full hybrid, s-au dublat în România, în cursul anului 2021, iar cota de piață a ajuns la 15,5%, de 2,2 ori mai mare raportat la anul precedent, arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), citate de Agerpres. Statistica oficială relevă faptul că, anul trecut, cota de piață de autoturismelor „verzi” era de 7,1%.
Potrivit sursei citate, la fel ca în 2020, când, deși s-a înregistrat o scădere a achizițiilor de autoturisme în general, cele prietenoase cu mediul au performat, în anul 2021, achizițiile din această categorie s-au dublat (+109,1%), de la an la an. În acest context, este de remarcat creșterea importantă a autoturismelor plug-in hybrid (+178,9%), raportat la perioada de referință.
Pe de altă parte, datele APIA arată că, la nivel general, înmatriculările de autoturisme au scăzut cu 4,1%, în 2021 față de anul precedent, marjă în care vehiculele comerciale ușoare și minibuse au înregistrat un salt 15,2%, iar vehiculele grele și autobuzele o creștere de 32,9%. De altfel, din totalul pieței, autoturismele reprezintă aproximativ 82%.
În funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, ponderea autoturismelor pe benzină a înregistrat o scădere de 0,3 puncte procentuale față de perioada similară din anul anterior, ajungând la o pondere de 65,7%. În același timp, autoturismele cu motoare diesel înregistrează un recul de 8,1 puncte procentuale de la un la altul, cu o cotă de 18,8% din total.
Cele mai multe achiziții de autoturisme în cele 12 luni din 2021 au fost realizate de către persoanele juridice, care acoperă 54% din totalul achizițiilor de autoturisme, restul de 46% fiind în dreptul persoanelor fizice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial