APIA primește cereri de plată pentru acordarea de sprijin financiar aferent măsurii de distilare a vinului în situații de criză
Telex » Știri 9 septembrie 2020
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că acordă sprijin financiar pentru măsura de distilare a vinului în situaţii de criză, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 240/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de distilare a vinului în situaţii de criză, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023.
APIA precizează, într-un comunicat, că sprijinul financiar pentru măsura de distilare a vinului în situaţii de criză se acordă: ▪ după finalizarea operaţiunilor de distilare şi denaturare; ▪ în avans.
Astfel, cererile pentru acordarea sprijinului se depun la sediul APIA - Aparat Central: ▪ după finalizarea operaţiunilor de distilare şi denaturare – nu mai târziu de 25 septembrie 2020, conform art. 5, alin 1 din OMADR 240 / 2020; ▪ în avans – nu mai târziu de 11 septembrie 2020, conform art. 5, alin. 4 din OMADR 240/2020.
Poate solicita sprijinul orice persoană juridică sau formele asociative ale acestora, autorizată pentru distilarea produselor vinicole menţionate în partea II din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, şi care obţin în urma distilării acestora un produs cu o concentraţie alcoolică de minimum 92% din volum.
Valoarea avansului este de maximum 80% din valoarea corespunzătoare volumului estimat conform alin. (10) lit. d), din OMADR 240 / 2020, în condiţiile constituirii unei garanţii bancare de 100% din valoarea avansului solicitat.
În vederea aprobării sprijinului financiar, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: a) distileria să fie localizată pe teritoriul României; b) să deţină autorizaţie valabilă la data începerii procesului de distilare a vinului şi să obţină în urma acestuia un produs cu o concentraţie alcoolică de minimum 92% din volum.
Produsul rezultat în urma distilării vinului, pentru care se acordă sprijinul financiar va fi utilizat exclusiv în scopuri industriale, inclusiv în scopuri de dezinfectare sau farmaceutice, sau în scopuri energetice, astfel încât să se evite denaturarea concurenţei.
Volumul minim de vin ce poate face obiectul cererii de plată este de 10 hl.
Este eligibil pentru sprijin financiar în cadrul măsurii de distilare a vinului în situaţii de criză doar vinul produs pe teritoriul României.
Sprijinul financiar se acordă pentru categoriile de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicaţie geografică (IG) şi vin varietal.
Valoarea sprijinului plătit distilatorului este stabilită la 4,63 lei/litru de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicaţie geografică (IG) şi 3,65 lei/litru vin varietal, care va fi distilat. Costurile eligibile pentru sprijin cuprind costul vinului, costul transportului vinului către distilerie şi costul distilării vinului în cauză. Plăţile se finanţează integral din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în lei. Plata sprijinului se face până la data de 15 octombrie 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național