APIA: Scădere cu peste 20% a pieței auto din România, în primele două luni
Telex » Știri 19 martie 2020
Piaţa auto din România a înregistrat o scădere cu 20,2%, în primele două luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, vânzările fiind susţinute în continuare de persoanele juridice, în proporţie de 62%, relevă statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor Auto (APIA), informează Agerpres. Specialiştii Asociaţiei precizează că evoluţia din România este în linie cu cea din Europa şi, într-o oarecare măsură, poate fi explicată de conjunctura pieţei, generată de respectarea unor obiective de emisii CO2 mai severe pentru anul 2020, fapt ce este posibil să fi stimulat înmatricularea mai rapidă a unor unităţi în decembrie 2019.
La nivelul lunii februarie, pentru a doua oară în acest an, în România s-a consemnat o scădere a pieţei totale, de 26,9%, faţă de luna similară a anului anterior.
Potrivit sursei citate, în continuare vânzările la nivel naţional sunt susţinute, în principal, de persoanele juridice, care, după două luni din anul 2020 realizează 62% din totalul achiziţiilor de autoturisme, în timp ce persoanelor fizice le revine 38% din total.
În intervalul ianuarie - februarie, autoturismele pe benzină continuă să deţină cea mai mare pondere, respectiv 66,1% din total, în scădere faţă de cota înregistrată anul trecut, de 66,6%. Pe de altă parte, la motorizările diesel, ponderea a scăzut după primele două luni ale anului cu 1,3 puncte procentuale, faţă de cea înregistrată anul trecut, până la 27,9%.
Pe segmentul autoturismelor „verzi” (electrice şi hibride), statistica APIA evidenţiază faptul că, pe subcategorii, există o creştere cu 63,8% la modelele full electrice şi un salt de 101,8% la cele plug-in. Totodată, autoturismele hibride înregistrează o creştere cu 3,3%, la nivel comparativ.
O altă analiză se referă la evoluţia autoturismelor cu tracţiune integrală (4x4), care reprezintă 22,8% din totalul achiziţiilor realizate în anul 2020, pe un volum total de 4.801 unităţi, inferior (-3,4%) celui consemnat în 2019.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național