Aplicație pentru telefonia mobilă în vederea identificării produselor alimentare certificate calitativ
Numărul 43, 6-12 nov. 2018 » Conectarea la era digitală
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat, zilele trecute, o aplicație inovativă pentru telefonie mobilă dedicată consumatorilor de produse alimentare certificate calitativ la nivel național și european; aplicația CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate permite utilizatorilor să găsească, în timp real, produse alimentare certificate în zona în care se află, precum și detalii complete referitoare la producător și la rețetele utilizate. „Această aplicație este o inițiativă de voluntariat pe care am avut-o la nivelul Agenției și vine din dorința noastră de a ajuta consumatorii să aleagă acele produse alimentare care sunt sigure și autentice. Departamentul nostru de IT lucrează în acest moment la modulul care va permite ca fiecare produs atestat să aibă un cod care va putea fi scanat, consumatorul având imediat la dispoziție toate datele acestuia, inclusiv valabilitatea certificatului de atestare ca produs tradițional. De asemenea, am inițiat discuții cu producătorii pentru a le pune la dispoziție gratuit înscrierea în această aplicație”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general AFIR.
Aplicația CPAC este disponibilă, într-o primă etapă, în Google Play Store/ Magazin Play accesând: CPAC – AFIR.DIT. În etapa următoare aplicația va fi disponibilă și în AppStore.
Potrivit reprezentanţilor AFIR, aplicaţia CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Certificate a fost dezvoltată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și pune la dispoziția celor interesaţi posibilitatea de a identifica și localiza cu exactitate produse românești pe gustul lor, care au fost deja omologate la nivel național (produse tradiționale, montane, cu rețetă consacrată) și la nivel european (produse cu denumire de origine protejată – DOP sau cu indicație geografică protejată – IGP).
În viitor aplicația va permite în cadrul târgurilor, piețelor, magazinelor, prin funcția de scanare a codurilor QR de pe eticheta produselor, să se verifice autenticitatea produselor, asigurând în acest fel cumpărătorul că va consuma un produs autentic și nu unul contrafăcut.
În aplicaţie sunt disponibile următoarele funcţii:
- Căutarea produselor și a producătorilor după denumire si număr de atestat;
- Afișarea pe hartă a producătorilor cu posibilitatea de navigare către un producător;
- Filtrarea produselor și a producătorilor în funcție de: tipul atestatului (Produs Tradițional, Rețetă Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan); categoria produselor; județul producătorului; distanță (necesită activarea sistemului de localizare al dispozitivului);
- Afișarea detaliilor despre produs și producător: număr atestat; tip atestat (Produs Tradițional, Rețetă Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan); punct de lucru; denumire; descriere; contact.
- Posibilitatea de a evalua un produs;
- Posibilitatea de a crea o listă cu produse favorite. (Al.R.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane