Aproape 30% dintre salariați lucrau în întreprinderi din grupuri multinaționale controlate din străinătate, în 2022
Numărul 17-18, 30 apr. - 14 mai 2024 » Analize și sinteze
Aproape 30% din numărul total de salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaționale controlate din străinătate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. "În România, în anul 2022, un procent de 29,2% din numărul total de salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaționale controlate din străinătate. În anul 2022, un procent de 21,7% din numărul total de salariați activau în grupurile de întreprinderi multinaționale controlate din primele 10 țări", se precizează într-un comunicat al INS. În funcție de ponderea numărului de salariați, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franța (11,2%) iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%).
În funcție de ponderea numărului de salariați în total grupuri de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secțiunile Industria prelucrătoare (9,3%), Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor (3,3%) și Activități profesionale, științifice și tehnice (2,9%).
În privința subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franța, 4,5% din salariați se regăsesc în secțiunea Industria prelucrătoare, 2,3% se regăsesc în secțiunea Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor, iar 1,4% se regăsesc în secțiunea Informații și comunicații.
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulți salariați în secțiunea Industria prelucrătoare (3,8%) și secțiunea Informații și comunicații (2,8%). În România, în anul 2022, au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, dintre care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente și 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaționale (606 controlate din interior, respectiv 90.063 controlate din străinătate).
Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan național, peste 6% erau rezidente (6.036 grupuri).
Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate identificate în România, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.
În anul 2022, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activități economice, la nivelul secțiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora își desfășoară activitatea în: Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor - 32% din totalul grupurilor de întreprinderi; Construcții - 12%; Activități profesionale, științifice și tehnice - 10%; Industria prelucrătoare - 10%; Tranzacții imobiliare - 8%.
Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în Comerțul cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor - 18%; Construcții - 11%; Activități profesionale, științifice și tehnice - 11%; Industria prelucrătoare - 10%; Alte activități de servicii - 8%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane