Aproape 60 milioane tone de legume proaspete au fost recoltate în UE, în 2022
Numărul 9, 6-12 mar. 2024 » Lumea în care trăim
Cel mai frecvent cultivate legume au fost tomatele, ceapa și cartofii
Legumele proaspete au fost cultivate pe două milioane de hectare de teren în Uniunea Europeană, din care au fost recoltate 59,8 milioane tone de culturi, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Cele trei legume proaspete cel mai frecvent cultivate (în ceea ce privește cantitatea) au fost tomatele (15,4 milioane tone de producție recoltată), ceapa (6,2 milioane tone) și cartofii (4,4 milioane tone).
Producția anumitor legume proaspete se concentrează în anumite țări din UE. De exemplu, în 2022 Italia era responsabilă pentru 40% din producția recoltată de tomate a UE, fiind urmată de Spania (24%) și Portugalia (9%).
Țările de Jos sunt principalul producător de ceapă, cu aproape un sfert din producția UE (24%), înaintea Spaniei (20%) și Franței (12%).
De asemenea, principalii producători de cartofi din blocul comunitar sunt Germania (18% din totalul UE), Franța (15%) și Polonia (14%). În 2022, Uniunea Europeană a produs 14,7 milioane tone fructe semințoase (fructe cu sâmburi), din care 12,6 milioane tone de mere și 2,1 milioane tone de pere. De asemenea, s-au recoltat 10,5 milioane tone de citrice, 6,3 milioane tone de fructe sâmburoase (cum ar fi prune, perele, nectarine, caise și cireșe), 2,6 milioane tone fructe sub-tropicale și tropicale (cum ar fi smochine, kiwi, avocado și banane), 1,1 milioane tone de fructe cu coaja lemnoasă (nuci, alune) și 0,7 milioane tone fructe de pădure.
Italia, Polonia, Spania și Franța sunt principalii producători din UE de fructe, fructe de pădure și fructe cu coaja lemnoasă (excluzând citricele, strugurii și căpșunele), deși pentru alte fructe specifice alte state membre UE sunt de asemenea producători cheie.
În 2022, principalii producători de mere din UE au fost Polonia (34%), Italia (18%) și Franța (14%).
În cazul piersicilor, trei țări au fost responsabile pentru mai mult de 90% din producție: Italia (34%), Grecia (33%) și Spania (24%), în timp ce principalii producători de pere din UE au fost Italia (25%), Țările de Jos (17%) și Belgia (17%).
România a avut în 2022 o producție de 543.380 tone de mere, 42.320 tone de pere și 11.860 tone de piersici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice