Aproape jumătate dintre managerii din România sunt femei
Numărul 9, 14-20 martie 2017 » Breviar statistic
România se clasează pe primele locuri, între statele membre UE, în ceea ce privește numărul femeilor ce ocupă funcții de conducere. Astfel, alături de Lituania și Ungaria, procentajul înregistrat în România este de 41%, acesta fiind devansat de cele consemnate în Estonia (42%), Irlanda (43%), Bulgaria și Polonia (44%). Pe prima treaptă a clasamentului este Letonia (53%), singura țară în care majoritatea managerilor sunt de gen feminin. La polul opus se găsesc Germania, Italia și Cipru, unde doar 22% dintre pozițiile manageriale sunt ocupate de femei.
Datele Eurostat arată că, la nivel european, aproape 7,3 milioane de persoane dețin funcții de conducere în companii cu 10 sau mai mulți angajați. Dintre acestea, 4,7 milioane sunt bărbați (65% din totalul managerilor), iar restul de 2,6 milioane de manageri sunt femei (35%).
„România, cu o diferență de doar 5% între veniturile totale anuale obținute de femei și de bărbați, are cel mai mic decalaj de remunerație între sexe din UE în ceea ce privește pozițiile de conducere. Ea este urmată în acest clasament de Slovenia (venituri cu 12,4% mai mari în favoarea bărbaților) și Belgia (unde femeile din pozițiile manageriale câștigă cu 13,6% mai puțin decât omologii lor bărbați). La cealaltă extremă se află Ungaria și Italia, ambele cu discrepanțe salariale de peste 33% în favoarea bărbaților”, se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Diferențele salariale din statele membre sunt date de o serie de factori legali, sociali și economici ce depășesc cadrul strict al principiului „la muncă egală, remunerație egală”.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc