Aproape un sfert dintre gospodăriile din Uniunea Europeană aveau copii la finele anului 2021
Numărul 22, 8-14 iunie 2022 » Roza vânturilor
În aproape un sfert (24%) din cele 197 de milioane de gospodării din Uniunea Europeană locuiau copii la finele anului 2021, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În rândul acestor gospodării cu copii, cele mai frecvente erau cele unde locuia un copil (49% din gospodăriile cu copii). De asemenea, 39% aveau doi copii, iar 12% aveau trei sau mai mulți copii. Aproximativ 13% din gospodăriile cu copii erau alcătuite din părinți singuri (șase milioane de gospodării), reprezentând 3% din totalul gospodăriilor.
În 24 de state membre ale UE, ponderea femeilor (cu vârsta între 25-54 de ani) angajate și cu copii care lucrau part-time era mai ridicată decât a femeilor fără copii, în 2021. În aceste țări, decalajul cel mai mare era în statele membre ale UE din centru și vest, cum ar fi Germania (34 puncte procentuale - pp), Austria (32,3 pp) și Țările de Jos (27,3 pp). În general, decalajul era mai redus în statele membre ale UE din est.
În contrast, ponderea femeilor (cu vârsta între 25-54 de ani) fără copii, care lucrau part-time, era mai ridicată decât a femeilor cu copii, în Danemarca (cu 2,7 pp), Portugalia (2,3 pp) și Letonia (1,8 pp).
Deși unele state membre ale UE au raportat decalaje mai reduse în angajarea part-time între femeile cu copii și cele fără copii, femeile cu copii au rate ale angajării semnificativ mai scăzute decât femeile fără copii, în majoritatea țărilor UE.
De asemenea, angajarea part-time depinde semnificativ de nivelul de educație, precizează Eurostat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice