Aproximativ 8% dintre gospodăriile din România folosesc împrumuturile ca instrument financiar
Numărul 37-38, 22 sept.-5 oct. 2020 » Breviar statistic
Împrumuturile, ca instrument financiar, sunt folosite de 8,1% dintre gospodării, acestea fiind contractate în principal pentru cumpărarea în rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic și electronic etc., în proporție de 54,2%, potrivit unei cercetări a Institutului Național de Statistică (INS), informează Agerpres. Cercetarea statistică intitulată Condițiile de viață ale populației din România, în anul 2019 relevă faptul că împrumuturile au mai fost contractate pentru plata cheltuielilor pentru îmbunătățirea, repararea, renovarea locuinței (37,8%). În proporții mult mai mici, gospodăriile au contractat împrumuturi în alte scopuri, cum ar fi: datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,9%); cheltuieli pentru educația și îngrijirea copiilor (3,1%); cheltuieli pentru concedii și timp liber (2,6%) și achitarea unor cheltuieli legate de sănătate (2,5%).
Potrivit aceleiași surse, împrumuturile sunt mai des utilizate de gospodăriile din mediul urban (10,1%, față de 5,9% la gospodăriile din rural) și de gospodăriile conduse de bărbați (9,7%, față de 4,7% în cazul gospodăriilor conduse de femei).
„Cumpărarea în rate a unor bunuri, inclusiv prin leasing (autoturisme, echipament tehnic etc.), a fost cel mai frecvent scop al contractării de împrumuturi pentru gospodăriile conduse de salariați (59,3%) și de pensionari (39,5%). Împrumuturile contractate pentru îmbunătățirea sau repararea locuinței s-au întâlnit cel mai frecvent la gospodăriile conduse de salariați (40,2%), pensionari (39,1%) și agricultori (21,9%)”, relevă cercetarea.
Potrivit aceleiași cercetări, mai puțin de o treime dintre gospodării (27,8%) au prezentat restanțe repetate, cauzate în principal de situația financiară nesatisfăcătoare, sub aspectul capacității achitării la timp a unor cheltuieli curente importante, precum întreținerea locuinței, rate la împrumuturi, plata utilităților etc. „Dintre plățile pentru care s-au înregistrat restanțe în cursul anului 2019, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (52,9% din gospodăriile cu restanțe), întreținerea locuinței (50,5%) și abonamentul telefonic (41,4%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanțele pentru rate la împrumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăți care sancționează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum și prin frecvența redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi”, se menționează în document.
Potrivit INS, după statutul ocupațional al capului gospodăriei se observă că gospodăriile de șomeri (categorie de persoane active) se regăsesc în situația cea mai dificilă, ponderea celor care nu și-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 74,9%, proporție mai mare față de celelalte categorii de gospodării. Fenomenul restanțelor este, de asemenea, mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii (28,8%) și, mai ales, al celor cu doi adulți și trei sau mai mulți copii în întreținere (44,5%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național