ARB: Clienții pot fi manipulați să furnizeze date bancare cu promisiunea falsă de obținere de câștiguri
Telex » Știri 28 iunie 2023
Asociația Română a Băncilor (ARB) avertizează asupra unui tip de fraudă prin care clienții sunt manipulați să furnizeze datele bancare cu promisiunea falsă de obținere de câștiguri din investiții financiare, în special prin achiziție de criptomonede, inclusiv prin platforme de tranzacționare, potrivit unui comunicat citat de Agerpres. Astfel, clienții sunt sfătuiți să nu furnizeze datele bancare, să manifeste prudență și să verifice temeinic ofertele primite.
"Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare de către persoane care pretind că sunt reprezentanți ai unor companii de investiții sau platforme de investiții care facilitează achiziționarea de criptomonede", se menționează în comunicat.
Conform sursei citate, atacatorii solicită plata unor sume de bani ori datele contului/cardului bancar sau instalarea/utilizarea unei aplicații de control la distanță. În schimbul promisiunilor false de câștiguri mari, fraudatorii conving persoanele vizate să furnizeze datele de acces la serviciile bancare online (Internet/ Mobile Banking), datele cardului bancar (număr card, codul de securitate de pe spatele cardului) și coduri SMS.
De asemenea, persoanele sunt determinate să-și instaleze aplicații prin care se permite accesul persoanelor neautorizate la telefon de la distanță. Astfel, atacatorii ajung să aibă acces la conturile bancare, fapt ce determină posibilitatea efectuării de operațiuni.
În unele cazuri, pentru a crea o aparență de credibilitate, demersurile sunt prezentate ca fiind promovate de o personalitate publică sau cu experiență în domeniul financiar.
Potrivit ARB, persoanele dornice de câștiguri substanțiale și rapide riscă să nu poată retrage sumele investite dacă fac vreun transfer de bani sau să fie victime ale fraudelor prin divulgarea datelor contului sau cardului bancar.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial