ARB: Consumatorii care își suspendă ratele ar putea plăti sume mai mari după amânare
Telex » Știri 26 mai 2022
Consumatorii trebuie să rețină că suspendarea plății ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze și pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare, susține Bogdan Neacșu, presedintele Asociației Române a Băncilor (ARB). De asemenea, el a atras atenția că, în contextul tendinței de creștere a inflației, există riscul ca, pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească. „Așa cum știți, în economie nu există soluții panaceu, iar măsurile ar trebui să țină seama de context și de potențialele consecințe. Dacă la începutul pandemiei, o parte însemnată a populației și din sectorul companiilor a fost afectată de măsuri de suspendare temporară a activității, contextul actual este diferit și nu suntem în fața unui blocaj economic general. Provocările vin mai degrabă din sfera creșterii inflației și a cheltuielilor care afectează în mod diferit anumite persoane și sectoare economice. De aceea, este important ca atât noi, băncile, cât și clienții, să avem o abordare prudentă și orientată către găsirea unor soluții individuale și personalizate, în funcție de situația în care se află debitorul. Consumatorii trebuie să rețină că această suspendare nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze și pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare. De asemenea, în contextul tendinței de creștere a inflației există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească”, a declarat Bogdan Neacșu, la solicitarea Agerpres.
Președintele ARB a precizat, în context, că măsura de amânare la plată a ratelor nu este un subiect nou, iar reprezentanții Guvernului, ai Ministerului Finanțelor, ai Băncii Naționale a României și ai băncilor au discutat pe marginea necesității și eficienței acestei măsuri. „Sistemul bancar a spus foarte clar că participă alături de Guvern, Ministerul Finanțelor și BNR pentru a găsi cele mai bune soluții pentru clienții care întâmpină dificultăți în rambursarea ratelor. Și facem deja acest lucru. Băncile au demonstrat în ultimii doi ani că pot veni cu soluții viabile și pot fi alături de debitori - fie că este vorba de perioade de grație, de rescadențări sau de restructurări ale creditelor care au ajutat la depășirea cu succes a crizei provocate de pandemie”, a menționat Bogdan Neacșu.
Potrivit acestuia, în perioada următoare, urmează ca băncile, împreună cu BNR și Ministerul de Finanțe să discute pe metodologia de implementare astfel încât programul să poată fi operațional în cel mai scurt timp.
Reamintim că, la începutul acestei săptămâni, coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro, printre acestea aflându-se și amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice