ARCUB: Începe selecția pentru modulul „Arhitectura sistemului cultural în România” al programul de training „Transformarea meseriilor culturale”
Telex » Știri 9 mai, 11:13
Programul de training „Transformarea meseriilor culturale”, lansat în luna martie de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu INSULA 42, continuă, în perioada 3 iunie – 8 iulie 2024, în același format online. Potrivit unui comunicat al ARCUB, cel de-al doilea modul al programului se desfășoară sub genericul „Arhitectura sistemului cultural în România” și se adresează responsabililor de instituții culturale și educative din București, precum și celor care dezvoltă programe culturale și/sau educative în diverse organizații din Capitală.
Modulul are un format pedagogic alcătuit din ateliere și conferințe și oferă o actualizare a informațiilor esențiale despre legislația și administrația culturală din România și o informare practică pertinentă și riguroasă operatorilor din domeniu cu privire la configurația și instrumentele administrative ale sistemului cultural național.
Directorul pedagogic al cursului este Corina Șuteu (consultant și formator în management și politici culturale cu o experiență de treizeci de ani în domeniu pe plan internațional, fost ministru al culturii).
Cursurile și atelierele vor fi susținute de: ▪ Irina Cios, director al Administrației Fondului Cultural Național, profesor universitar, curator și critic de artă; ▪ Aura Corbeanu, profesor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, vicepreședinte executiv al UNITER – Uniunea Teatrală din România, cu expertiză în management cultural la nivel național și internațional; ▪ Delia Mucică, profesor universitar, doctor în istorie economică, cu expertiză amplă în problematica politicilor și a legislației culturale și a managementului cultural; ▪ Mihaela Păun, directorul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, cu vastă expertiză în dezvoltarea strategiilor și programelor culturale pentru orașul București; ▪ Oana Radu, producător cultural, expert în domeniul legislației și administrației culturale, coordonator de studii și de proiecte naționale și internaționale; ▪ Alexandra-Maria Rigler, director al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, expert în management cultural, coordonatoare, în 2024, a unei părți esențiale a programului Timișoara – Capitală Culturală Europeană; ▪ Corina Șuteu, directorul cursului; ▪ Lucian Vărșăndan, director al Teatrului German de Stat din Timișoara, expert în legislație și administrație culturală.
Potrivit organizatorilor, subiectele care vor fi dezvoltate în cadrul modulului „Arhitectura sistemului cultural în România” sunt: ● Introducere în arhitectura sistemului administrativ din România (Corina Șuteu); ● Cadrul legislativ al culturii în România (Oana Radu și Lucian Vărșăndan); ● Funcționarea centrelor culturale municipale și misiunea lor (Mihaela Păun și Alexandra-Maria Rigler); ● Uniunile de creație, istoric și misiune actuală (Aura Corbeanu); ● Noțiuni generale despre managementul cultural (Corina Șuteu); ● Managementul instituției culturale (Delia Mucică); ● Organismele de gestiune colectivă, dreptul de autor (Delia Mucică și Lucian Vărșăndan); ● Proiectul cultural și bugetarea sa (Aura Corbeanu); ● Cum se articulează un proiect pentru Administrația Fondului Cultural Național? (Irina Cios).
ARCUB precizează că înscrierile pentru Modulul II al programului, „Arhitectura sistemului cultural în România”, se pot face până la 24 mai 2024 prin completarea formularului disponibil aici. Este obligatorie achitarea taxei de participare în valoare de 500 lei înainte de a primi acceptul pentru participarea la curs.
„Pentru a asigura o continuă interactivitate între participanți și experții culturali, formatul modulului II, desfășurat online, în perioada 3 iunie – 8 iulie, permite accesul unui număr de maximum 15 persoane”, precizează organizatorii.
Cei interesați pot găsi mai multe informații despre subiectele abordate, lectori și modalitatea de înscriere pe site-ul ARCUB.
Lansat la 11 aprilie 2024, Programul de training „Transformarea meseriilor culturale” constituie un demers educațional ambițios pentru creatorii și profesioniștii din sistemul cultural, fiind conceput ca o platformă de predare, interacțiune și informare profesională. Organizat în trei module distincte, programul își propune să faciliteze o abordare actualizată și o dezbatere critică cu privire la nevoia de perfecționare profesională, dezvoltarea de noi competențe necesare operatorilor culturali în contextul în care provocările globale și naționale redesenează modelele tradiționale de lucru. Primul modul din cadrul programului, „Politici culturale și lifestyle”, având mentori specialiști și experți în domeniul cultural atât din România, cât și din străinătate, care a debutat în data de 11 aprilie 2024 și va continua până la 22 mai 2024, oferă participanților informații exhaustive despre modul în care politicile culturale publice se corelează cu noile modele de marketing și alte forme de transmisie. Sunt abordate, de asemenea, și subiectul responsabilității statului față de actul cultural și repoziționarea sectorului cultural și a actorilor instituționali publici și/sau ai sferei civile în contextul determinat de piața liberă.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice