Argentina, prima țară din lume care autorizează plantarea grâului modificat genetic
Numărul 19, 18-24 mai 2022 » Lumea în care trăim
Argentina, unul din cei mai mari exportatori de grâu, a devenit prima țară din lume care autorizează plantarea grâului modificat genetic, când a aprobat comercializarea pe plan național a soiului de grâu modificat genetic HB4, dezvoltat de firma de biotehnologie Bioceres, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Totuși, Bioceres a precizat că semințele HB4 – care sunt mult mai rezistente la secetă – nu vor fi imediat disponibile pe piață.
„Vom continua producția conform actualei scheme de conservare a identității soiului. Deocamdată, nu vom comercializa semințele”, au declarat pentru Reuters surse din cadrul companiei, care au dorit să-și păstreze anonimatul.
În 2020, Argentina a fost prima țară din lume care a aprobat un soi de grâu modificat genetic pe bază experimentală, fiind urmată în 2021 de Brazilia – cea mai mare destinație pentru grâul argentinian.
Ministerul Agriculturii din Argentina a anunțat că INDEAR, care face parte din grupul Bioceres, este acum autorizată să comercializeze semințele, produsele și produsele secundare derivate din așa numitul grâu IND-ŘŘ412-7.
Utilizarea grâului modificat genetic în Argentina provoacă îngrijorări în rândul exportatorilor, care se tem că mulți clienți vor renunța să importe cereale din Argentina deoarece grâul modificat genetic și derivatele lui nu sunt încă autorizate în majoritatea țărilor.
„Aceste reglementări provoacă riscuri comerciale majore. Consecințele economice ale eventualelor pierderi ale cotei de piață vor reveni Ministerului Agriculturii și firmei Bioceres”, susțin exportatorii de cereale și semințe din Argentina.
Recolta de grâu a Argentinei în sezonul 2022/2023 ar urma să ajungă la 19 milioane de tone, conform datelor Rosario Grains Exchange.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial