ARIR susține cinci măsuri pentru creșterea comunicării pre-listare a companiilor în contextul revizuirii reglementărilor pieței AeRO
Numărul 25-26, 28 iun. - 11 iul. 2023 » Piața de capital
Un pas firesc în evoluția pieței AeRO este creșterea treptată a transparenței, care să ofere încredere investitorilor și să permită pregătirea companiilor pentru Piața Reglementată, consideră reprezentanții Asociației Române pentru Relația cu Investitorii (ARIR), citați de Agerpres. Astfel, ARIR, promotorul conceptului de Relația cu Investitorii (IR), salută eforturile Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Bursei de Valori București (BVB) de consolidare a segmentului AeRO și își anunță deschiderea de a sprijini demersul anunțat public al ASF și BVB de transparentizare și creștere a nivelului de încredere pentru piața AeRO din cadrul BVB.
"Considerăm că piața și-a dovedit eficiența pentru majoritatea companiilor listate în ultimii ani și este importantă menținerea atractivității acestei piețe pentru companiile în creștere și pentru investitori", se menționează în comunicat.
Astfel, reprezentanții ARIR susțin respectarea a două obiective principale, respectiv: accesul la informații al investitorilor, în special în faza de pre-listare, pentru o perioadă mai îndelungată de cunoaștere a emitentului, precum și menținerea unui acces relativ facil al emitenților la mecanismele bursiere, la un nivel care să nu împovăreze excesiv companiile interesate de listare pe acest segment.
În acest sens, ARIR propune cinci măsuri. Prima măsură este reprezentată de încurajarea unei comunicări mai intense a companiilor pre-listare, prin unelte precum crearea unui IPO Watchlist care să aducă în atenția publicului companiile care intenționează să se listeze cu o perioadă suficient de mare înaintea deciziei finale. Pe de altă parte, să permită urmărirea mai îndelungată a managementului și rezultatelor operaționale financiare ale companiilor.
A doua măsură este reprezentată de gestiunea atentă a așteptărilor pe termen scurt și pe termen lung privind perspectiva companiei, descrisă în documentele de prezentare, totodată includerea de explicații detaliate privind utilizarea banilor atrași de la investitori, precum și raportarea periodică asupra rezultatelor utilizării sumelor. De asemenea includerea elementelor pe care se bazează realizările operaționale și riscurile la care este expusă compania și care pot afecta rezultatele companiei post-listare.
A treia măsură este încurajarea activității de Relația cu Investitorii (IR) înainte de listare prin aplicarea conceptului "Act as a Listed Company", implementat în alte piețe de capital dezvoltate, pe parcursul a cel puțin un an înainte de listarea efectivă pentru a valida pregătirea companiei pentru listare. Totodată, urmează a patra măsură, respectiv actualizarea website-ului companiilor care își doresc listarea cu o secțiune dedicată guvernanței corporative și IR, care să urmărească cerințele VEKTOR AeRO, indicatorul dezvoltat de ARIR pentru a măsura comunicarea companiilor cu investitorii, și care să includă rapoartele financiare și cele de audit pentru anul anterior.
Pe listă se mai află "crearea unui cadru de dialog pre-listare între companii și investitorii cu experiență în piață și analiști".
Recomandările propuse de ARIR sunt oferite ca direcție, nefiind o listă exhaustivă de propuneri pentru modificarea Codului BVB pentru a obține scopul anunțat.
ARIR este promotorul conceptului de Relația cu Investitorii (Investor Relations - IR) în România și susține că prin respectarea unor standarde de transparență, guvernanță corporativă și proactivitate în comunicarea cu investitorii, membrii vor beneficia de plusvaloare, vor atrage mai ușor finanțare, vor avea reputația și încrederea necesară dezvoltării continue a afacerilor lor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane