ARSC: Accesul la resurse tehnologice importante poate transforma România într-un exemplu de națiune „smart”
Numărul 6, 14-20 feb. 2024 » Analize și sinteze
România are un potențial uriaș să devină un exemplu de națiune „smart” în Europa de Est, cu orașe și comune inteligente, dacă va avea acces la resurse importante pentru un avans tehnologic, consideră Asociația Română pentru Smart City (ARSC). "România are toate resursele pentru a deveni cel mai reprezentativ exemplu al conceptului de smart city în Europa de Est. Previziunile pentru 2024 în domeniul orașelor inteligente (smart city) în România ne arată că ne aflăm într-o perioadă de creștere și inovare, cu accent pe dezvoltarea durabilă și digitalizarea serviciilor publice. România traversează cea mai bună perioadă din punct de vedere al dezvoltării urbane - mixul oferit de sursele de finanțare, accesul la tehnologie și expertiză locală alături de presiunea civică constituie rețeta accelerării proiectelor creativ-inteligente. Iar în contextul unui an electoral, aceste evoluții pot fi și mai pronunțate, deoarece inițiativele tehnologice și ecologice devin puncte centrale în agendele politice. România își consolidează poziția pe harta regională smart city, cu o abordare multidimensională, axată pe inovare, sustenabilitate și colaborare", a declarat Eduard Dumitrașcu, președintele ARSC, într-un comunicat de presă al organizației, citat de Agerpres.
Pe fondul dinamicii actuale a dezvoltării urbane și a tehnologiei, Asociația propune o serie de direcții principale prin care România poate avansa semnificativ în domeniul "smart city".
Astfel, o primă temă vizează accelerarea investițiilor în tehnologie, care pot aduce transformări semnificative în gestionarea orașelor. În viziunea experților, aceasta include tehnologii, precum: IoT (Internet of Things), AI (Inteligență Artificială), Big Data și 5G. De asemenea, investițiile ar trebui să se concentreze pe modernizarea infrastructurii existente și pe implementarea de noi soluții care să facă orașele mai conectate, mai eficiente și mai receptive la nevoile cetățenilor.
O a doua direcție de dezvoltare se referă la încheierea de parteneriate strategice între sectorul public și cel privat. "Prin colaborarea cu companii tehnologice, universități și organizații de cercetare, administrațiile locale pot accesa expertiza, tehnologiile și finanțarea necesare pentru proiecte ambițioase. Aceste parteneriate pot lua forma unor proiecte pilot care, dacă sunt reușite, pot fi scalate la nivel național sau regional", notează ARSC.
Potrivit sursei citate, este nevoie și de integrarea soluțiilor inovative în infrastructura urbană pentru transformarea orașelor în comunități inteligente. Acest lucru implică: managementul traficului (implementarea sistemelor inteligente de semaforizare și monitorizare a traficului în timp real pentru a reduce ambuteiajele și a îmbunătăți calitatea aerului), iluminatul public inteligent (trecerea la iluminat LED conectat, care poate fi ajustat în funcție de condițiile de mediu și nevoile specifice, economisind energie și reducând costurile); colectarea și analiza datelor (utilizarea senzorilor și a platformelor de analiză a datelor pentru a monitoriza și gestiona diverse aspecte ale vieții urbane, de la consumul de apă și energie, până la calitatea aerului și gestionarea deșeurilor).
În același timp, calitatea vieții românilor va depinde de digitalizare, iar soluțiile tehnologice care facilitează accesul la servicii de sănătate, educație, transport și administrație publică ar trebui să devină mai accesibile și mai eficiente.
În plus, România poate deveni un reper în regiune privind conceptul de "smart village", care câștigă tot mai mult teren la nivel local.
ARSC a lansat proiectul Green Exchange, prin care companiile pot calcula impactul lor asupra mediului și, implicit, pot compensa efectele amprentei CO2 prin achiziția de credite de carbon. Cu ajutorul acestora, firmele pot investi în proiecte green, cum ar fi proiecte de reîmpădurire, conservarea biodiversității sau construirea de facilități de captare și stocare a carbonului (CCS), pentru un mediu mai curat.
Asociația Română pentru Smart City este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2016, cu scopul de a sprijini dezvoltarea orașelor inteligente în România. Alături de peste 350 de membri și parteneri, organizația încurajează inovația, digitalizarea și noile tehnologii ca mijloace pentru transformarea comunităților locale în orașe inteligente și durabile, dezvoltând soluții eficiente și sustenabile pentru orașele și comunitățile din România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial