Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Numărul 6, 15-21 feb. 2023 » Eveniment
În aceste zile, agenda publică are un caracter ambivalent: simultan cu întregirea bilanțului pe anul precedent se conturează tot mai clar obiectivele tuturor activităților economico-sociale pentru 2023. Acesta este cadrul general în care a fost gândit și se desfășoară un eveniment cultural-artistic, programat pentru întregul anul 2023. Avem în vedere complexul și deosebit de atractivul program de manifestări intitulat „Madrigal, 60”.
Este, fără îndoială, în primul rând, un prilej de bilanț. O instituție culturală cu o asemenea activitate neîntreruptă timp de șase decenii reprezintă expresia vie a continuității și a prestigiului pe care numai o prestație artistică de înaltă calitate o poate genera de-a lungul unor vremuri definite prin mari schimbări, unele dramatice, din istoria națională și universală.
Cu toate că a fost format și s-a afirmat, prin succesiunea mai multor generații, corul Madrigal și-a păstrat tot timpul caracteristicile imprimate de cel care l-a creat, dirijorul și compozitorul Marin Constantin (1925-2011), figură emblematică a muzicii românești, caracteristici de mare valoare precum armoniile perfecte, prospețimea, legătura dintre trecut și prezent, repertoriul de înaltă clasă.
Nu ne putem propune o trecere în revistă a unei istorii de șase decenii. Putem, însă, prin exemplul oferit de bilanțul pe 2022, să schițăm câteva dintre performanțele acestui prestigios ansamblu cultural-artistic. 2022 a însemnat, pentru Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, revenirea la normalitate, după restricțiile impuse în perioada pandemiei. Astfel, și-a înscris la activ trei turnee naționale în zece orașe, precum și trei turnee internaținale (Berlin, Zagreb și Belgrad), a susținut opt recitaluri corale la mari evenimente oficiale, șase concerte extraordinare, 19 spectacole din repertoriul propriu, desfășurate în țară și peste hotare. Totodată, în 2022, a organizat, în premieră, Turneul Național de Percuție Cantus Mundi – Young Beats, în patru concerte la Bacău și București, susținute în exclusivitate de copiii din ansamblurile Cantus Mundi. Este un program național care a inclus 158 de noi coruri de copii și 13.400 de copii participanți la evenimentele Madrigal. De asemenea, s-au afirmat la aceste evenimente 2.340 de profesori/dirijori pregătiți la workshop-urile organizate în vederea perfecționării lor profesionale. Totodată, s-au remarcat și 165 de voluntari implicați în organizarea acestor evenimente.
Datele statistice sunt, desigur, impresionante, dar se cere precizat că ele încorporează cel puțin tot atâtea reușite interpretative, apreciate la superlativ de publicul larg.
În ceea ce privește activitatea din 2023, trebuie să remarcăm existența a 30 de mari proiecte culturale, care îmbrățișează o gamă variată de manifestări programate pe tot parcursul anului. Astfel, s-a elaborat o concepție unitară, care include șase secțiuni principale: excelența în muzică (concerte, recitaluri, spectacole); „Unim România prin muzică” (turnee naționale); „Diplomația Madrigal” (turnee internaționale); „Integrare socială și educație culturală” (Programul Național Cantus Mundi); „Tezaurul Madrigal” (expoziții și alte evenimente din sfera artelor vizuale); „În casele românilor de pretutindeni” (lansări editoriale, multimedia, discografice și viniluri).
Pe parcursul anului vom prezenta unele dintre aceste manifestări, cu convingerea că ele interesează pe toți iubitorii muzicii, pe toți cei care doresc să-și petreacă timpul liber într-un mod plăcut și instructiv, în compania unui ansamblu artistic devenit, pe drept cuvânt, un brand național, un simbol al artei și culturii românești, cu ecoul cuvenit în lumea întreagă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane