ArtSafari: cinci expoziții de excepție cu opere ale marilor artiști plastici români
Numărul 14, 10-16 apr. 2024 » Eveniment
În aceste zile se împlinesc zece ani de la inaugurarea ArtSafari. În acest interval, prestigioasa instituție de cultură și-a câștigat și consolidat renumele binemeritat pentru o activitate expozițională de excepție. În acest mod, a promovat într-o manieră care poate fi apreciată numai la superlativ o varietate de creații ale artelor vizuale la cotele cele mai înalte oferite de picturi, sculpturi, gravuri, fotografii. În prezent, pentru marcarea datei aniversare sunt puse la dispoziția publicului expoziții care se bucură de o apreciere deosebită din partea iubitorilor de artă.
Consemnăm, în primul rând, Colecția de pictură a singurului muzeu de artă din mediul rural, și anume cel din comuna Topalu, situată pe malul dobrogean al Dunării. Acest muzeu păstrează unele dintre cele mai importante colecții de artă românească din perioada interbelică, ceea ce îl definește drept unicat nu numai în țara noastră, ci și în întreaga Europă. Muzeul de artă din Topalu este amenajat în casa părintească a medicului Gheorghe Vintilă, un pasionat colecționar și prieten al unor mari artiști români. Casa, împreună cu toate lucrările, a fost donată Primăriei comunei pentru a se constitui într-un muzeu public închinat memoriei Sevastiței Vintilă, mama medicului. Acest muzeu găzduiește nu mai puțin de 228 de picturi, sculpturi și grafică ale lui Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser. O mare parte a acestuia poate fi admirată în saloanele ArtSafari.
O altă expoziție este cea dedicată operelor lui Eustațiu Stoenescu (1884-1957), apreciat în epocă mai ales prin expresivitatea chipului uman. Eustațiu Stoenescu a beneficiat de o apreciere internațională de excepție, confirmată de expozițiile pe care le-a organizat în Franța, Italia și Statele Unite ale Americii.
De cel mai mare interes se bucură expoziția intitulată „Istoria României în 100 de portrete”. Cele mai multe dintre portrete fac parte din „zestrea” Muzeului Național de Istorie, precum și unor muzee partenere din principalele orașe ale țării. Publicul vizitator are posibilitatea să cunoască adevărate capodopere ale genului, fiind imortalizate la cel mai înalt nivel artistic personalități care au avut și au un loc central în istoria națională, remarcându-se prin activitățile lor în cele mai diverse domenii. Este vorba despre portretele monarhilor români, ale bărbaților de stat și oamenilor politici începând cu cei care s-au remarcat în Revoluția de la 1848. Astfel, este expusă pictura emblematică a lui Gheorghe Tătărăscu, care îl înfățișează pe Nicolae Bălcescu. Mari pictori, care s-au remarcat prin portretele unor personalități precum Ionel Brătianu, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Marin Preda, Lucia Sturdza-Bulandra și, mai aproape de zilele noastre, Gheorghe Hagi și Nadia Comăneci.
Colecția de tablouri a fost reunită din tezaurul deținut de nu mai puțin de 50 de instituții de cultură și artă, începând cu Academia Română, continuând cu Arhivele Naționale, cu tezaurele deținute de Banca Națională, de Facultatea de Teologie, de muzeele din Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Craiova, Iași, precum și de numeroase colecții din lăcașurile de cult.
Este prima expoziție de o asemenea amploare dedicată marilor portretiști români, prin creațiile lor cele mai reprezentative.
Tot atât de valoroase sunt tablourile elitei artistice cunoscute sub numele de Atelierele Pangratti. Este vorba despre ansamblul de clădiri care flanchează sediul Televiziunii Române, locurile de creație ale lui Corneliu Baba, Ion Nicodim, Sorin Ilfoveanu, Alin Gheorghiu, Sultana Maitec. Nucleul colecției este cel care a aparținut Ruxandrei Garofeanu, reputat critic de artă, care, prin colecția sa, a pus în valoare operele din ultimii 50 de ani ale unor mari pictori români.
Expozițiile sunt deschise până la 28 iulie a.c., constituind – fiecare în parte și toate la un loc – un eveniment artistic de prim rang, apreciat ca atare de miile de vizitatori înregistrați până în prezent.
(Copyright foto: www.artsafari.ro)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane