ASF: 1.000 de persoane au apelat în acest an la SAL-Fin pentru a-și rezolva disputele cu firmele de asigurare
Telex » Știri 11 noiembrie 2020
Entitatea de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Non-bancar SAL-Fin a înregistrat, de la începutul anului şi până în prezent, 1.000 de cereri de soluţionare a diferendelor dintre consumatori şi entităţile din piaţa financiară non-bancară, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), informează Agerpres. Potrivit sursei citate, pe parcursului anului trecut numărul total al solicitărilor a fost de 522.
„Evoluţia numărului de cereri primite spre soluţionare (de la 32 în anul 2016 la circa 1.200 prognozate pentru sfârşitul acestui an) indică creşterea constantă a gradului de încredere a consumatorilor în soluţiile oferite de conciliatorii SAL-Fin. Această stare de fapt este demonstrată şi de evoluţia numărului de litigii rezolvate. Astfel, de la înfiinţarea SAL-Fin (2016) şi până la sfârşitul lunii iunie a acestui an, au fost soluţionate 885 de litigii”, se menţionează în comunicat.
Din perspectiva obiectului cererilor, în perioada 2016 - semestrul I 2020, litigiile au vizat, în proporţie de 99%, aspecte cu privire la despăgubirile primite în baza unor poliţe de asigurare, iar în cazul răspunderii civile auto (RCA), acestea au reprezentat circa 84% din total.
Sumele suplimentare acordate consumatorilor ca urmare a derulării procedurilor de conciliere au crescut faţă de sumele iniţiale primite cu aproximativ 2,95 milioane lei.
Potrivit ASF, pe lângă gratuitatea operaţiunii de soluţionare alternativă, un alt aspect ce vine să susţină avantajele de a apela la SAL-Fin îl reprezintă durata medie de soluţionare a unui litigiu: 27 de zile pentru procedura de soluţionare a litigiilor prin propunerea unei soluţii şi 55 de zile pentru procedura de soluţionare a litigiilor prin impunerea unei soluţii.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică