ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a crescut cu 20% la finalul primului trimestru
Numărul 29-30, 27 iul.-9 aug. 2022 » Piața de capital
Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 214,58 miliarde lei la finalul primului trimestru al acestui an, în creștere cu aproximativ 20% comparativ cu 31 martie 2021, potrivit unui raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), citat de Agerpres. „Se remarcă faptul că, în luna februarie a anului 2022, capitalizarea bursieră BVB (doar acțiuni) a înregistrat un episod de scădere, pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina”, arată Raportul ASF privind evoluția pieței de capital în primul trimestru al acestui an.
Potrivit sursei citate, la 31 martie 2022, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acțiuni care au fost tranzacționate la BVB pe piața principală (Reglementată) se situează Banca Transilvania (TLV), care deține o pondere de circa 22% din valoarea totală tranzacționată. Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat OMV Petrom (SNP), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Fondul Proprietatea (FP) și Medlife (M).
„Trei dintre cele cinci societăți de investiții financiare sunt incluse în clasament, în timp ce sectorul bancar și cel energetic rămân cel mai bine reprezentate în topul lichidității bursiere”, se menționează în raport.
Ca element de noutate, în topul emitenților după valoarea tranzacționată pe piața Reglementată (doar acțiuni) se află acum și Medlife. Din altă perspectivă, 20 dintre cei 82 emitenți care au realizat tranzacții pe piața principală în trimestrul I 2022 au cumulat un total de 94% din valoarea tranzacțiilor efectuate (doar acțiuni).
„Pe parcursul primelor trei luni ale anului 2022, pe piața Reglementată a BVB, s-au derulat aproximativ 5.000 de tranzacții cu instrumente cu venit fix (alte obligațiuni, EUR-BOND, EUR-TBILLS, EUR-TBONDS și titluri de stat) în valoare de circa 645 milioane lei, în scădere față de aceeași perioadă din anul 2021. Și numărul tranzacțiilor cu titluri de credit a fost în scădere în trimestrul I 2022 comparativ cu același trimestru al anului 2021”, se mai precizează în raport.
Conform sursei citate, valoarea medie tranzacționată cu instrumente cu venit fix s-a diminuat în trimestrul I 2022 (119.000 lei) față de nivelul din aceeași perioadă a anului precedent (157.000 lei).
♦ Aproape toți indicii bursei românești au înregistrat scăderi în primul trimestru
Raportul ASF relevă, totodată, că toți indicii bursei românești au înregistrat scăderi cuprinse între 5,35% și 0,71% în primul trimestru al anului 2022 comparativ cu finalul anului 2021, cu excepția indicelui ROTX care a marcat o creștere de 0,44%. „Indicele ROTX este un indice dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena care reflectă în timp real mișcarea acțiunilor «blue chip» tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB). Indicele de referință BET, care include evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a avut o scădere de 2,7% la 31 martie 2022 comparativ cu finalul anului 2021. Și indicele BET-TR, care surprinde, în plus față de BET, și dividendele acordate de companiile cuprinse în acesta, a atins un nivel de 22.950 puncte, diminuat cu 0,7% față de finalul anului 2021”, arată Raportul ASF privind evoluția pieței de capital în primul trimestru al acestui an.
Totodată, indicele BETAeRO, care reflectă evoluția companiilor reprezentative de pe piața AeRO, selectate în funcție de criterii de lichiditate și de capitalizare free-float, a înregistrat la 31 martie 2022 cea mai mare scădere, de aproximativ 5,35%.
Indicii BET și BET-TR cuprind evoluțiile acțiunilor a 17 companii: Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, Bursa de Valori București, CONPET, Alro, Digi Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Purcari, Sphera Franchise Group, Teraplast, One United Properties, Transport Trade Services și Aquila Part Prod COM.
„Pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia și Ucraina, evoluțiile piețelor bursiere au înregistrat o deteriorare, însă nu de aceeași intensitate cu cea din martie 2020, când piețele au reacționat la incertitudinile economice și sociale generate de pandemia de COVID-19. Comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului 2020, indicii bursieri românești au avut evoluții ascendente pe termen lung, exceptând cele două episoade de volatilitate pe piețele financiare cauzate de pandemie ori de războiul din Ucraina”, se menționează în raport.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial