ASF: Din perspectiva macroprudențială, piețele financiare non-bancare au nevoie de consolidare
Numărul 21-22, 2-15 iun. 2021 » Analize și sinteze
La începutul primului trimestru al anului 2021, indicatorul compozit al riscului sistemic (CISS) s-a menținut la un nivel scăzut, atât în România, cât și în Uniunea Europeană, acest lucru indicând un climat investițional stabil, se arată în cel mai recent Raport de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Indicatorul arată faptul că nu există tensiuni macroeconomice, însă, în contextul răspândirii noilor tulpini de COVID-19 și al întârzierii implementării procesului de vaccinare, valoarea acestuia ar putea înregistra o ușoară creștere, fiind afectat de volatilitatea activelor financiare pe care le măsoară”, se precizează într-un comunicat al ASF.
Autorii raportului menționează că, potrivit prognozelor OECD, creșterea economiei europene se va realiza gradual, în 2021, pe măsură ce deciziile cu privire la limitarea răspândirii virusului SARS-Cov-2 își vor face efectele.
Totodată, Raportul privind stabilitatea financiară, publicat recent de BCE, indică faptul că multe fonduri de investiții, societăți de asigurări și fonduri de pensii din Zona Euro sunt expuse la o creștere a randamentelor obligațiunilor sau la o corecție pe piețele de credit.
Fondurile de investiții și-au reechilibrat portofoliile, prin transferul de investiții de la obligațiuni la acțiuni, în contextul creșterii randamentelor. Cu toate acestea, procesul de orientare către câștiguri din ultimii ani a determinat instituțiile financiare non-bancare să își majoreze riscul de durată, aferent portofoliului de obligațiuni. Acest lucru crește sensibilitatea activelor acestora la rate ale dobânzilor mai mari, deși pentru societățile de asigurări și fondurile de pensii, pierderile din reevaluarea activelor ar putea fi compensate printr-o diminuare a valorii datoriilor, avându-se în vedere gap-ul negativ de durată al celor două sectoare.
Instituțiile financiare non-bancare au, de asemenea, expuneri mari la firme cu fundamente slabe, mai mult de un sfert din deținerile de obligațiuni ale acestora având ratinguri de credit negativ. Aproape jumătate dintre acestea au de asemenea, rating BBB, ușor peste statutul de randament ridicat. În același timp, începând cu noiembrie 2020, fondurile de investiții și-au redus rezervele de lichiditate, rezervele de bani lichizi și deținerile de active lichide fiind la niveluri pre-pandemie, creând vulnerabilități în cazul unor răscumpărări în volume ridicate. Riscul de lichiditate al fondurilor de investiții a crescut în ultimii ani, prin prisma orientării spre câștiguri ridicate. Acest lucru subliniază importanța consolidării sectorului financiar nebancar, inclusiv dintr-o perspectivă macroprudențială.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice