ASF: Expunerile societăților de asigurări din UE la riscurile macro rămân la un nivel ridicat
Numărul 19, 19-25 mai 2021 » Analize și sinteze
Expunerile societăților de asigurări la riscurile macro rămân la un nivel ridicat, relevă Raportul de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Tabloul riscurilor pentru sectorul asigurărilor din UE, în baza datelor Solvency II aferente trimestrului IV al anului 2020, indică faptul că expunerile societăților de asigurări la riscurile macro rămân la un nivel ridicat. Supraveghetorii europeni se așteaptă la o creștere a riscurilor de credit în următoarele 12 luni, reflectând îngrijorările legate de îndatorarea corporativă”, precizează autorii Raportului.
În ceea ce privește riscul macro, estimările privind evoluția PIB-ului și a ratei inflației au consemnat revizuiri în creștere, iar piețele financiare au rămas stabile, pe fondul unei creșteri a volatilității obligațiunilor și a îngrijorărilor față de investițiile imobiliare comerciale.
Pozițiile de solvabilitate ale asigurărilor de viață au înregistrat o îmbunătățire, pe când cele ale asigurărilor generale s-au deteriorat.
Profitabilitatea societăților de asigurări, măsurată prin randamentul activelor și excedentul activelor față de datorii, s-a îmbunătățit ca urmare a performanțelor pozitive de piață. Cu toate acestea, profitabilitatea societăților de asigurări este mai mică în comparație cu nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19. Riscurile de asigurare se mențin la nivel mediu în ciuda deteriorării anumitor indicatori, același nivel fiind păstrat și în ceea ce privește percepțiile de piață.
În România, la finalul anului 2020, companiile de asigurări și-au orientat 79% din investiții în obligațiuni guvernamentale, în vreme ce în Spațiul Economic European (SEE) doar 31% din investiții au fost în obligațiuni guvernamentale și un procentaj de 27% în obligațiuni corporative.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial