ASF: Fondurile mutuale din România ar pierde sume importante dacă s-ar modifica semnificativ dobânzile
Telex » Știri 31 ianuarie 2017
Un test de rezistenţă (sau de stres) efectuat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) asupra a 102 Organisme de Plasament Colectiv (OPC) din România, numite şi fonduri mutuale, arată că cel mai mare risc pentru acestea este legat de fluctuaţile de dobânzi, pentru că ar genera pierderi, potrivit unui comunicat publicat astăzi de autoritate, citat de News.ro. Testul a inclus 73 de fonduri deschise de investiţii (OPCVM) şi 29 de fonduri închise de investiţii (AOPC), cu o valoare cumulată a activelor de 21,6 miliarde lei la 31 martie 2016, data de referinţă a testului. „Riscul cel mai important identificat la nivelul întregii pieţe este cel privind schimbarea ratelor de dobândă, deoarece ar putea produce modificări în valoarea plasamentelor în obligaţiuni evaluate prin marcare la piaţă. La data de referinţă pentru testul de stres ponderea plasamentelor expuse faţă de riscul de dobândă era de circa 77% din valoarea activelor totale însumate pentru toate cele 102 fonduri de investiţii participante”, arată ASF.
Astfel, testul a arătat că modificarea ratei de dobândă pentru lei cu 2 puncte procentuale şi a ratelor de dobândă pentru alte valute cu 1,5 puncte procentuale ar genera scăderea valorii de piaţă a tuturor plasamentelor în obligaţiuni ale celor 102 de fonduri participante cu 990 milioane lei, sumă care reprezintă 5,95% din valoarea plasamentelor expuse la acest risc şi 4,59% din activele totale. „Prin urmare, deşi severitatea acestui risc este relativ scăzută, modificarea ratelor de dobândă reprezintă o potenţială vulnerabilitate la nivel sectorial ce necesită analiză şi monitorizare aprofundate, care să ţină seama inclusiv de efectele pe care metoda de evaluare a acestor instrumente (...) le-ar putea avea într-o potenţială situaţie de criză (cu fluctuaţii semnificative pe termen mediu ale ratelor de dobândă)”, se precizează în comunicat.
Un alt risc important identificat este cel valutar, în condiţiile în care fondurile analizate au plasamente de 4,06 miliarde lei – 18,8% din activele totale – în active denominate în alte valute.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial