ASF lansează în dezbatere publică un proiect de regulament privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață
Telex » Știri 5 septembrie 2024
Un proiect de regulament privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață va fi lansat spre consultare publică, pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru o perioadă de 20 de zile, a anunțat miercuri instituția. „Consiliul ASF a aprobat, în ședința de astăzi (miercuri, n.r.), proiectul de Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață în vederea publicării acestuia spre consultare publică, pe site-ul ASF, pentru o perioadă de 20 de zile”, se menționează în comunicatul citat de Agerpres.
Conform sursei citate, Regulamentul ASF 5/2018, cu modificările și completările ulterioare, stabilește cadrul legal aplicabil ofertelor publice emitenților ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată/în cadrul unui sistem multilateral de tranzacționare sau al unui sistem organizat de tranzacționare și abuzului pe piață, în concordanță cu prevederile Legii 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
„Proiectul de Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 a fost elaborat în vederea actualizării și îmbunătățirii cadrului legal secundar aplicabil emitenților, în principal, în sensul soluționării unor aspecte identificate în activitatea practică desfășurată la nivelul ASF și în sensul valorificării unor propuneri primite din piață. De asemenea, modificările vizează și adoptarea unor măsuri în vederea îndeplinirii unor obiective specifice incluse în Strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2023 - 2026, respectiv în aplicarea unor prevederi ale OUG nr. 71/2024”, se mai precizează în comunicat. Astfel, propunerea de Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 se referă, în principal, la introducerea unor clarificări care să asigure o aplicare mai facilă a anumitor dispoziții ale regulamentului, precum și a unor noi dispoziții privind transparența emitenților, respectiv eficientizarea derulării unor operațiuni.
De asemenea, propunerea de Regulament vizează introducerea unor dispoziții legate de anumite cerințe de transparență în cazul obligațiunilor garantate, precum și inserarea unor dispoziții exprese care să clarifice anumite aspecte legate de derularea unor operațiuni de rezoluție a unor entități care au și calitatea de emitent.
Actul normativ are în vedere și introducerea la nivelul reglementărilor secundare a unor prevederi ca urmare a modificărilor și completărilor aduse Legii 24/2017 prin OUG 71/2024, care se referă la situația în care o autoritate a administrației publice locale intenționează să deruleze o ofertă publică/să realizeze admiterea pe o piață reglementată a titlurilor de datorie, în baza unui prospect aprobat de ASF (prevederi privind forma și conținutul prospectului, precum și dispoziții legate de prevederile aplicabile) sau se referă la aplicarea unor dispoziții ale Regulamentului (UE) 2023/2361 (dispoziții legate de limba în care se întocmesc anumite documente).
„ASF derulează un amplu proces de modernizare a cadrului de reglementare, care să conducă la întărirea rolului pieței de capital la nivelul economiei naționale și pune un accent deosebit pe implementarea prevederilor incluse în Strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2023-2026”, se mai precizează în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile