ASF: Riscul de concentrare pe piața asigurărilor de viață, mai ridicat decât cel de pe piața asigurărilor generale
Telex » Știri 23 august 2021
Riscul de concentrare pe piața asigurărilor generale este de nivel mediu, în timp ce gradul de concentrare a pieței asigurărilor de viață este încă ridicat, conform principalilor indicatori folosiți de Consiliul Concurenței, se menționează în raportul lunar al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), citat de Agerpres. „Situația este similară în cazul pieței fondurilor de pensii private (Pilonul II și Pilonul III), dar explicabilă prin motive obiective legate de mecanismul lor de funcționare și starea actuală a pieței. Pe piața de capital, gradul de concentrare este mediu spre ridicat în cazul administratorilor fondurilor de investiții, dar și în cazul intermediarilor de la BVB, ca urmare a faptului că principalii participanți cumulează o pondere semnificativă din valoarea totală a activelor, respectiv din valoarea totală tranzacționată”, se mai precizează în raportul lunar de monitorizare a tendințelor pe piețele financiare nebancare.
Totodată, gradul de concentrare este ridicat pentru piața RCA, precum și pentru depozitarii fondurilor de pensii private (Pilonul II și Pilonul III) și ai fondurilor de investiții.
Societățile de asigurare, autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, au subscris, în primele trei luni din acest an, prime brute în valoare de 2,95 miliarde lei, în creștere cu 8,8% față de aceeași perioadă a anului anterior.
La 31 martie 2020 activau pe piața asigurărilor 28 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), șapte au practicat numai activitate de asigurări de viață (AV) și șase au practicat activitate compozită.
În trimestrul I al anului 2020, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 28 de societăți autorizate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice