MyWIZ - Business în cloud
Asociația BIO România: Ordinul ANSVSA privind funcționarea Gospodăriei Țărănești va încuraja producția de alimente tradiționale

Asociația BIO România: Ordinul ANSVSA privind funcționarea Gospodăriei Țărănești va încuraja producția de alimente tradiționale

Telex » Știri 12 noiembrie, 9:23  

Ordinul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) privind funcționarea Gospodăriei Țărănești va încuraja producția de alimente tradiționale realizate după rețete străvechi, fiind „o șansă istorică pentru micii fermieri” să își valorifice superior legumele și fructele din gospodăria proprie, susțin reprezentanții Asociației BIO România. „Acest proiect legislativ continuă seria unor acte normative emise de ANSVSA în ultimul an, de a flexibiliza Reglementările Europene și a crea o legislație care să permită micilor producători/procesatori agricoli să acceadă pe piața produselor alimentare din România și nu numai. ANSVSA ia o decizie istorică, care va duce la încurajarea producției de alimente tradiționale, artizanale, făurite după rețete străvechi, care vor fi un puternic Ambasador al Țăranului român în România și în lume. Bucătăria Gospodăriei Țărănești poate deveni producător de alimente de înaltă valoare nutrițională și totodată cu mare valoare adăugată”, se menționează într-un comunicat al asociației citat de Agerpres.

Asociația BIO România propune ca această inițiativă legislativă să fie armonizată cu Regulamentul European 848/2018 ca o completare dedicată Gospodăriilor Țărănești care îndeplinesc și condițiile de Certificate Bio, inclusiv prin Certificarea de grup.

ANSVSA a anunțat la 4 noiembrie că a finalizat și trimis către aprobare Ordinul privind funcționarea Gospodăriei Țărănești, care furnizează alimente de origine non-animală, acesta având ca scop simplificarea legislației pentru unitățile de capacitate mică, sprijinirea producției locale și promovarea dezvoltării comunităților rurale din România.

„Prin promovarea produselor locale, dorim să încurajăm un sistem alimentar mai sănătos și echitabil, care să susțină atât micii producători români, cât și consumatorii”, precizau reprezentanții ANSVSA.

Ulterior, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora această inițiativă denumită și „Legea Mărarului” va îngrădi producerea și comercializarea legumelor și fructelor din gospodăriile țărănești.

Potrivit Asociației Bio România, țăranul român primește dreptul de a produce, eticheta și comercializa produsele procesate obținute în gospodăria proprie, printr-o simplă notificare pe care o completează și o trimite în format fizic sau pe e-mail la DSV-ul județean, conform acestui ordin. „Nu există taxe și niciun fel de costuri pentru înregistrarea sanitar-veterinară. Este o șansă istorică pentru micii fermieri să își valorifice superior legumele și fructele din gospodăria proprie. Astfel, bucătăria țărănească este recunoscută ca producător de alimente destinate consumului public. Felicităm conducerea ANSVSA, care repară o greșeală istorică din perioada aderării României la UE, când au rămas funcționale doar marile unități de procesare, cei mici și mijlocii fiind obligați să își înceteze activitatea. Gospodăria Țărănească reprezintă baza producției agricole și alimentare a României, dar și a spațiului rural care trebuie dezvoltat în armonie cu natura“, au mai transmis reprezentanții Asociației Bio România.

Gospodăria Țărănească de legume și fructe, așa cum este definită în ordin, este unitatea în care producătorii primari de legume și fructe își obțin din producția proprie produse prelucrate din legume și fructe, pe care le comercializează, în cantitate limitată, fără a fi încadrați într-o formă juridică de organizare. Activitatea de obținere și vânzare a produselor prelucrate din legume și fructe trebuie înregistrată la ANSVA.

Gospodăria Țărănească de legume și fructe poate funcționa în incintele existente în locuințe particulare sau în spații în care se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară de produse agricole și trebuie să respecte condițiile privind igiena produselor alimentare și să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor alimentare în timpul obținerii și expunerii lor la vânzare.

Valorificarea produselor prelucrate din legume și fructe, obținute într-o gospodărie țărănească de legume și fructe, înregistrată conform normelor prevăzute în ordin, se realizează numai la locul de producere sau în locuri publice de pe raza județului unde se află exploatația agricolă și județele limitrofe, destinate comercializării precum: piețe, târguri, expoziții, cu ocazia manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau altor asemenea evenimente publice organizate periodic.

În situația gospodăriilor țărănești prevăzute de Legea nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare, valorificarea produselor prelucrate din legume și fructe se poate realiza prin Cooperativele Agricole.

Activitățile de obținere și vânzare în cantitate limitată a produselor prelucrate din legume și fructe sunt supuse controlului privind siguranța alimentelor efectuat de direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.