Asociația Fermierilor din România: Seceta extremă va avea impact și asupra următorului an agricol
Telex » Știri 26 iulie 2022
Seceta extremă afectează producțiile agricole ale României din acest an, însă va avea impact și asupra următorului an agricol, întrucât lucrările nu vor putea fi executate la timp și de calitate, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu. Acesta consideră că sistemul de irigații ar trebui adaptat la noile tehnologii care să aibă eficiență maximă pentru plante, însă ar trebui utilizate și soiuri de plante tolerante la secetă. „Trebuie să avem în vedere culturile de toamnă și pe cele din primăvara acestui an când discutăm de anul agricol în deplinătatea sa. Dacă în cazul cerealelor au fost rezultate ceva mai bune, dar și aici discutăm de diminuări de 35% față de anul anterior, în cazul culturilor din primăvara acestui an situația este grea. Sigur că sistemul de irigații ajută atât cât există apă în râuri, lacuri interioare, pânza freatică sau chiar fluvii, apă disponibilă pentru agricultură. Consider că trebuie regândit sistemul de irigații cu adaptarea sa la nou, la noi tehnologii care să aibă eficiență maximă pentru plante. Important este și soiul sau hibridul utilizat, care trebuie să fie tolerant la secetă, dar să utilizeze și el la maximum această resursă epuizabilă. Este un an agricol extrem de greu, mult mai greu decât anul 2020, mai ales că discutăm de un deficit hidric major, avem secetă pedologică și cantități infime de apă la dispoziție. Acum se vede cel mai bine lipsa investițiilor din ultimii ani în sistemul de irigații, deși există un program cu bani suficienți pentru realizarea acestor lucrări”, a declarat pentru Agerpres președintele AFR, Daniel Botănoiu.
Potrivit sursei citate, culturile cele mai afectate sunt cele însămânțate în primăvara acestui an: porumb, floarea soarelui, soia, furajele, legumele, dar în egală măsură sunt afectate și pășunile. Acesta a transmis că în prezent nu poate face estimări în privința suprafeței afectate de secetă, aceste date urmând să fie anunțate de comisiile de constatare a pagubelor înființate la nivel de județ.
Botănoiu a subliniat că seceta extremă va afecta și următorul an agricol, în condițiile în care lucrările agricole nu pot fi executate la timp și de calitate, consumurile de combustibili și materiale vor fi cantitativ mai mari, inputurile scumpe, iar piața blocată.
„Nu au fost precipitații în aproape nicio zonă din România în luna iulie, iar deficitul de apă a depășit 200 de litri pe metru pătrat în multe regiuni. O situație care, pentru agricultură, nu mai poate fi îmbunătățită în acest an”, a spus președintele AFR.
Potrivit acestuia, peste 45% din teritoriul european este afectat de seceta din acest an, ceea ce este „extrem de mult”, iar în acest context este nevoie de „politici aferente și prevederi practice, arhitecturale, agricole, tehnologice, echipamente colective, planificare regională, managementul apei și râurilor, inclusiv prin anticiparea izbucnirilor lor cele mai devastatoare”, pentru a ne proteja mai bine de căldură și secetă. „Atât sarcina, cât și provocarea sunt imense și complet noi”, a menționat el.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane