Asociația România Inteligentă va distribui un ghid de utilizare corectă a gazelor naturale în locuințe
Telex » Știri 5 septembrie, 10:00
Asociația România Inteligentă (AEI) a lansat o campanie de prevenire a accidentelor de utilizare a gazelor naturale în locuințe și va distribui un ghid de utilizare corectă, în special pentru administratorii de blocuri cu instalații comune de gaz, informează Agerpres. „Acest ghid cred că este un instrument în premieră și extrem de valoros pentru dumneavoastră. (...) Nu vreau să fiu în pielea dumneavoastră de administratori. Nu-mi imaginez ce fel de riscuri vă asumați și cât de greu este să gestionați comunitatea pe care o aveți în mâini. Așa cum ne spuneau părinții când eram mai mici și ne pândeau tot felul de pericole, distanța dintre bine și rău este o fracțiune de secundă. Trebuie să înțelegem acest lucru, să evităm situațiile periculoase - și pentru asta sigur că trebuie să ne preocupăm”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit acestuia, ghidul ar trebui să ajungă în toată țara, la toți administratorii de blocuri, astfel încât aceștia să urmeze instrucțiunile menționate pentru că ele vor salva vieți.
„Mi-ar plăcea să ne spuneți nouă, la nivel instituțional, cum putem face ca acest instrument să ajungă în toată țara, să ajungă la toți administratorii de blocuri, să aibă toți acces la aceste informații și să urmeze aceste instrucțiuni, pentru că ele vor salva vieți. Când lucrurile merg bine, toată lumea-i fericită, când lucrurile merg prost, toată lumea se uită cine e responsabil și știți principiul: dacă victoria are foarte mulți părinți, problemele, înfrângerile, în general, au unul singur și, în general, răspund cei care nu mai sunt printre noi, cei care poate au cauzat sau, cum se spune în limbaj popular, vinovat este mortul. Nu cred că aceasta este abordarea corectă. Mă bucur că domnul Chisăliță (președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI) n.r.) a avut această inițiativă”, a adăugat ministrul.
La rândul său, Dumitru Chisăliță a menționat că de 18 ani este expert judiciar la Ministerul Justiției și s-a confruntat cu foarte multe situații legate de nerespectarea unor reglementări/legi.
„În fiecare an sunt circa 100 de accidente care apar ca urmare a scăpărilor de gaze naturale. Din aceste 100 de accidente, cam jumătate sunt cu victime omenești, celelalte sunt cu distrugeri materiale care rezultă în urma procesului de detonare sau deflagrație care poate să apară. Acest ghid l-am conceput pe baza experiențelor/expertizelor pe care le-am făcut și, mai ales, ca urmare a unor fapte. În momentul de față am circa 21 de dosare în țară pe explozii, asfixieri sau alte accidente care au apărut în urma scurgerilor de gaze naturale”, a subliniat președintele AEI. Potrivit acestuia, numai în București sunt trei accidente, cu trei morți, iar în două din aceste situații inculpatul principal este administratorul scării respective sau administratorul blocului respectiv.
„Din păcate, legislația așa cum este scrisă în momentul de față, în momentul în care se întâmplă ceva într-un bloc cu instalație comună, responsabilitatea nu este a proprietarului, nu este a chiriașului, nu este a utilizatorului, în proporție de 100% este a administratorului - și doar pe anumite situații, doar pe condițiile de montaj intră și utilizatorul, chiriașul, proprietarul, în rest responsabil este administratorul. Am câteva situații în care administratorii au fost acuzați de omor. În general, primești între 7 și 14 ani pentru așa ceva, închisoare. Dincolo de faptul că, atunci când se produce un accident, discutăm până la urmă de vieți omenești, discutăm de pagube, de traume, dar suplimentar față de acel lucru poate să apară această situație, care nu este deloc plăcută și nu este deloc ușoară. Ghidul nu înseamnă nimic altceva decât o înșiruire a cazuisticilor cu care m-am confruntat în pregătirea unor documentații fie în zona de instanță, fie în perioada de judecată. Dacă cunoaștem și respectăm legile și reglementările, avem o mare posibilitate să evităm tragediile care pot să fie de tip intoxicări cu doxid de carbon, explozii, acuzații și chiar inculpări”, a adăugat președintele AEI.
„Ghidul Gazelor pentru administratorii de bloc și nu numai” a apărut la Editura Didactică și Pedagogică București și va fi distribuit în cadrul campaniei de prevenire a accidentelor de utilizare a gazelor naturale în blocurile de locuințe, din cadrul „Academiei Consumatorului”, proiect marca Asociația Energia Inteligentă, derulat împreună cu Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial