Au fost aprobate Normele de aplicare a programului Prima chirie destinat stimulării mobilității forței de muncă
Numărul 20-21, 30 mai - 12 iunie 2017 » Curier legislativ
Normele de aplicare a programului Prima chirie (reglementat prin OUG nr. 6/2017), prin care se acordă o primă de relocare șomerilor înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă și care își schimbă domiciliul la o distanță mai mare de 50 km pentru a se încadra, au fost aprobate printr-o hotărâre de guvern. Prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru cel puțin 12 luni și nu se cumulează cu alte prime de mobilitate, potrivit legii. Această primă se acordă persoanelor ale căror venituri lunare nete realizate – dacă sunt persoane singure sau împreună cu familia – nu depășesc 5.000 lei. Prima de relocare este de 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor cu noul domiciliu sau noua reședință (chirie și utilități), în limita sumei de 900 lei lunar. În cazul în care persoanele aflate în șomaj se încadrează în muncă pe o durată mai mică de 12 luni, iar ulterior se schimbă durata încadrării în muncă pe o perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu beneficiază de primă.
Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele eligibile trebuie să depună la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în evidențele cărora sunt înregistrate documente care să ateste îndeplinirea condițiilor menționate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.
- venituri din salarii și asimilate salariilor;
- venituri din cedarea folosinței bunurilor;
- venituri din pensii;
- venitul minim garantat;
- indemnizația de șomaj;
- stimulentul de inserție, indemnizația de concediu pentru creșterea copilului.
Prima de relocare se acordă lunar începând din luna următoare depunerii documentelor, pentru o perioadă de cel mult 36 de luni, iar pentru acordarea acesteia beneficiarul trebuie să depună lunar documente care să ateste plata chiriei, a facturilor la utilități, declarații și adeverințe privind veniturile realizate lunar, astfel încât să dovedească faptul că se încadrează în prevederile legii.
Atât documentele pentru deschiderea dosarului, cât și cele lunare se pot depune personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice