Au fost completate normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Numărul 17, 9-15 mai 2017 » Curier legislativ
Sunt vizate persoanele care au lucrat în condiții deosebite și/sau speciale și s-au pensionat înainte de 2011
Normele metodologice de aplicare a legislației din domeniul pensiilor au fost completate, prin Hotărâre de Guvern, astfel încât să se asigure aplicarea unitară și echitabilă a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/sau condiții speciale de muncă.
Astfel, potrivit noului act normativ, se stabilește stagiul de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual în procesul de recalculare a pensiilor, astfel încât persoanele care au lucrat în condiții identice să beneficieze la determinarea punctajului mediu anual de stagii de cotizare identice. Este vorba despre pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, și care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.
- cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale;
- cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite.
„De această majorare beneficiază doar pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 și pentru care, la deschiderea drepturilor inițiale de pensie, conform legii, a fost utilizat un stagiu de cotizare mai mic decât cel utilizat pentru restul pensionarilor. Din acest motiv, conform prevederilor legale în vigoare la acel moment, nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale pentru perioadele de activitate încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/sau condiții speciale, după data de 1 aprilie 2001”, precizează Guvernul, într-un comunicat.
Actele normative anterioare care au prevăzut astfel de majorări au fost: OUG nr. 100/2008, Legea nr. 218/2008, art. 78^2 din Legea nr. 19/2000.
„Pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 1691 din Legea nr. 263/2010, așa cum a fost introdus prin Legea nr. 192/2015, Guvernul a completat, prin noua Hotărâre, normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 aprobate prin HG nr. 257/2011. De asemenea, având în vedere că recalcularea acestor categorii de pensii se realizează, potrivit legii, pe o perioadă de 24 de luni, noul act normativ stabilește etapele de plată a drepturilor de pensie recalculate”, se mai arată în comunicat.
- În luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990 – 31 martie 2001 inclusiv;
- În luna decembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010 inclusiv.
Drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2016, conform legii.
În situația în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menține punctajul mediu anual și cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane