Au fost modificate Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor
Numărul 19, 19-25 mai 2021 » Curier legislativ
În Monitorul Oficial nr. 510 din 17 mai 2021 a fost publicată HG nr 536/2021 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin HG nr. 52/2011. Actul normativ pune în aplicare prevederile OUG nr. 111/2010 cu modificările și completările aduse prin OUG nr. 26/2021, respectiv stimularea părinților de a fi activi pe piața muncii prin sprijinul acordat sub forma stimulentului de inserție în cuantum majorat celor care se întorc mai devreme la activitatea profesională, în vederea acoperirii unei părți din costurile cu serviciile de supraveghere a copiilor pe timpul zilei.
Potrivit Notei de fundamentare a actului normativ, modificările la Normele metodologice menționate vizează, între altele: ▪ eliminarea din cuprinsul acestora a prevederilor referitoare la plata contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate persoanelor care beneficiază de indemnizația pentru creșterea copilului; ▪ reglementarea perioadei care se ia în calcul în vederea stabilirii dreptului la concediu și indemnizație în situația prevăzută la art. 91 din ordonanța de urgență; ▪ corelarea prevederilor referitoare la efectuarea perioadei de cel puțin o lună din concediul pentru creșterea copilului de către părintele care nu a solicitat inițial dreptul, respectiv „luna tatălui”, cu cele prevăzute în OUG 111/2010 modificată și completată cu OUG nr. 26/2021; ▪ reglementarea acordării stimulentului de inserție în cuantumurile prevăzute de ordonanța de urgență, respectiv 1500 și 650 de lei, în funcție de momentul la care se solicită dreptul la concediul și indemnizația pentru creșterea copilului, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități; ▪ corelarea unor prevederi ale normelor metodologice cu reglementările OUG nr. 111/2010 modificată și completată de actele normative aprobate în perioada 2018 – 2021.
De asemenea, pentru a se asigura o comunicare mai flexibilă a deciziilor de acordare a acestor drepturi, emise de directorii executivi ai agențiilor pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, s-a inclus poșta electronică drept mijloc de comunicare a deciziilor pe lângă cea directă (la oficiu) și cea prin serviciile poștale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național