Au fost modificate și completate Codul de procedură penală și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară
Numărul 31, 1-7 noiembrie 2016 » Direct de la sursă
Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care asigură dreptul persoanelor de a exercita calea extraordinară de atac a recursului în casație împotriva deciziilor pronunțate de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție și de completele de cinci judecători, ca instanțe de apel. Astfel, Executivul a modificat și a completat Codul de procedură penală (C.P.P.) și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, pentru a reglementa procedura acestui recurs, respectiv competența de a soluționa acest recurs. Măsura vine după ce Curtea Constituțională a recunoscut acest drept prin Decizia nr. 540 din 12 iulie 2016.
Prevederile art. 434 alin. (1) C.P.P., declarate neconstituționale prin Decizia nr. 540/2016, nu sunt susceptibile de a fi aplicate în absența unei intervenții legislative exprese.
„După publicarea în Monitorul Oficial nr. 841/2016 a Deciziei nr. 540/2016, calea de atac extraordinară a recursului în casație nu mai putea fi exercitată efectiv, ca urmare a suspendării de drept și, ulterior, a încetării efectelor juridice ale art. 434 alin. (1) C.P.P., și, pe cale de consecință, a inexistenței unei reglementări privind hotărârile judecătorești care pot fi atacate cu recurs în casație. În plus, prin raportare la Decizia nr. 540/2016, în absența unei intervenții legislative exprese, nu existau reglementări privind completul căruia îi revine competența de a judeca un recurs în casație împotriva unei decizii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca instanţă de apel, și nici în ceea ce privește compunerea respectivului complet. Argumentele prezentate au justificat adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului”, se precizează într-un comunicat al Executivului.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial