Au fost semnate contractele pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
Telex » Știri astăzi, 15:53
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat astăzi semnarea contractului pentru demararea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, marcând un moment istoric pentru sectorul energetic românesc, informează Mediafax. După zeci de ani de așteptare și numeroase obstacole, obiectivul extinderii centralei nucleare de la Cernavodă devine realitate, cu un termen de finalizare estimat pentru anii 2031-2032.
Proiectul, considerat de ministru ca fiind „cel mai important pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii”, beneficiază de susținerea unor parteneri internaționali puternici. Eforturile necesare pentru semnarea contractului au inclus demersuri diplomatice, financiare și juridice de amploare, implicând autorități românești de la toate nivelurile.
Reactoarele 3 și 4 vor adăuga o capacitate suplimentară de 1400 MW la centrala de la Cernavodă, asigurând o creștere anuală a producției de energie cu peste 11 milioane MWh, pe o perioadă de minimum 30 de ani. Acest proiect va genera peste 19.000 de locuri de muncă și va reduce emisiile de CO₂ cu aproximativ 10 milioane de tone anual.
Noile reactoare vor putea acoperi consumul anual de energie pentru peste 7 milioane de gospodării din România.
În plus, România face pași importanți spre a deveni un furnizor de energie nucleară pentru alte state, consolidându-și astfel poziția de jucător strategic în sectorul nuclear european. Programul nuclear românesc, unul dintre cele mai avansate din Europa, include și proiecte de dezvoltare a reactoarelor modulare mici și a unei instalații de detritiere unice în Europa, ce vor transforma țara într-un centru european pentru producția și exportul de tritiu, combustibil de viitor pentru reactoarele de fuziune.
Ministrul Energiei a subliniat, de asemenea, importanța formării specialiștilor în domeniul nuclear. România este prima țară din Europa care a creat un simulator pentru reactoarele modulare mici la Politehnica București, pregătind specialiști pentru proiecte precum cel de la Doicești.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice