Au fost semnate convențiile de colaborare între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și instituțiile bancare partenere în implementarea programului Start-up Nation
Numărul 30-31, 8-21 august 2017 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Băncile prezintă principalele caracteristici ale pachetelor oferite
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Banca Comercială Română (BCR), CEC Bank și Banca Transilvania (BT) au semnat convențiile de colaborare în vederea implementării programului Start-up Nation, un ambițios program de stimulare a antreprenoriatului românesc.
„Prin semnarea acestor acorduri între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) și instituțiile bancare, cei care vor să implementeze proiectele o pot face fără a avea nevoie de un capital propriu, pe de o parte, iar pe de altă parte, cei care vor alege metoda cererii de rambursare și opțiunea de credit-punte au posibilitatea de a implementa proiectul din componenta de credit acordat de instituțiile bancare partenere în condiții foarte avantajoase”, precizează MMACA, într-un comunicat.
„Este un moment extrem de important în conturarea ecosistemului antreprenorial din România și mai ales pentru start-up-uri. Putem demonstra că există colaborare între mediul privat și Guvernul României, mai ales atunci când avem ca scop comun crearea unui cadru mai predictibil și prietenos și pentru cei care intră azi în afaceri. Lucrăm împreună pentru a găsi soluții astfel încât cei care aplică pentru programele și proiectele noastre să aibă o rată cât mai mare de succes. Cred că acest tip de parteneriat trebuie extins și la celelalte programe ale ministerului pentru a crea de la bun început mecanisme și produse care pot fi de folos nu numai firmelor nou-înființate, ci și firmelor mai vechi de un an sau doi”, a declarat, la ceremonia de semnare a convențiilor, ministrul de resort, Ilan Laufer.
Cele trei bănci semnatare ale convenției oferă creditele-punte cu o dobândă fixă între 3,5 și 3,99% pe an, în vederea acoperirii cheltuielilor eligibile aferente planurilor de afaceri până la eliberarea tranșelor din ajutorul de minimis de până la 200.000 lei.
Prezentăm, mai jos, principalele caracteristici ale pachetelor oferite de cele trei bănci semnatare ale convenției pentru programul Start-up Nation.
✔ CEC Bank
- dobândă fixă: 3,99%/an;
- comision de analiză: 0,5% din valoarea creditului, perceput la data depunerii dosarului;
- comision de gestiune: 0,75% din valoarea creditului, perceput la data efectuării primei trageri din credit;
- comision de rambursare anticipată: 0%;
- comision de acordare: 0,75% din valoarea creditului, perceput la data efectuării primei trageri din credit;
- termen de creditare: maximum 12 luni;
- garanții: 80% din valoarea creditului garantat de FNGCIMM; în completare, garantare cu bunurile achiziționate în cadrul programului.
Dobânzile și comisioanele practicate de bancă, precum și comisionul de garantare a creditului de către FNGCIMM vor fi cheltuieli eligibile, suportate din ajutorul nerambursabil.
De asemenea, prin intermediul celor 48 de Birouri de consiliere IMM-uri și fonduri europene existente la nivelul rețelei teritoriale a băncii, clienții beneficiază de informare detaliată privind criteriile de eligibilitate, garanțiile solicitate ș.a., în vederea alegerii produsului optim de finanțare și a întocmirii dosarului de credit.
✔ Banca Comercială Română
- zero lei la deschiderea și administrarea lunară a contului;
- zero lei pentru administrarea cardului de debit;
- zero lei pentru administrarea serviciului de internet banking;
- zero lei pentru tranzacțiile efectuate prin internet banking – se vor plăti doar comisioanele TransFond/BNR;
- zero lei pentru încasările prin ordine de plată în sistem intrabancar (transfer BCR-BCR) și interbancar (transfer alte bănci din România – BCR);
- zero lei pentru serviciul BCR Alert Plus, prin care beneficiarul primește SMS sau e-mail pentru intrările de bani și plățile efectuate în/din contul curent BCR;
- 23% reducere la Pachetul de semnătură electronică.
- dobândă: 3,5%/an, cea mai bună dintre băncile participante în program;
- total comisioane credit: cel mult 2% din valoarea creditului;
- garanții: 80% din valoarea creditului, garantat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și, în completare, garantare cu bunurile achiziționate în cadrul programului; ipotecă imobiliară asupra conturilor curente deschise la BCR; fidejusiune;
- constituirea unui depozit colateral la nivelul dobânzii aferente, pe perioada de creditare;
- zero costuri verificare certificare cheltuieli în teren;
- perioada de analiză și soluționare a creditului-punte: maximum 20 de zile de la solicitarea creditului.
Pe lângă oferta strict financiară, BCR le propune antreprenorilor un pachet de educație financiară, prin care le va pune la dispoziție materiale educative ce îi vor ajuta la înțelegerea pașilor care trebuie făcuți atunci când pornești un business. De asemenea, BCR va organiza cursuri speciale în sucursalele din toată țara, care vor urmări să-i familiarizeze pe antreprenori cu noțiuni contabile elementare și cu concepte precum înțelegerea rolului băncii în capitalizarea companiilor, identificarea nevoilor financiare, tipuri de finanțări și garanții, precum și strategii pentru decizii financiare inteligente.
✔ Banca Transilvania
- credit-punte;
- cont curent la BT;
- contul primul an gratuit;
- înrolare în BT Club și acces gratuit, timp de un an, la cursuri, traininguri și evenimente.
Antreprenorii pot dispune de facilitatea Go Online: posibilitatea realizării unui site de prezentare a afacerii sau propriul magazin online.
- dobânda fixă a creditului-punte de la BT: 3,9%;
- comision de acordare: 0,75%;
- comision de gestiune lunară: 0,08%.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național