Au fost stabilite modelul formularului 708 și instrucțiunile de completare și de depunere a acestuia
Numărul 50-51, 20 dec. 2023 - 9 ian. 2024 » Curier legislativ
Declarația se completează de Operatorii de platforme care au obligația de raportare
În Monitorul Oficial nr. 1144 din 19 decembrie 2023 a fost publicat OPANAF nr. 2.026/2023 privind procedura administrativă prin care un Operator de platformă care are obligația de raportare poate alege să efectueze în România procedurile de raportare prevăzute la secțiunea III din anexa nr. 5 la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. În Referatul de aprobare a actului normativ se menționează că, prin adoptarea OG nr. 16/2023, pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, au fost transpuse prevederile unei Directive comunitare privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (denumită DAC 7), prin completarea Titlului X "Aspecte internaționale” - Capitolul I "Cooperarea administrativă în domeniul fiscal”, cu art. 291^5, care include în sfera de aplicare a schimbului automat obligatoriu de informații și Operatorii de platforme.
Astfel, actul normativ menționat prevede obligația ca Operatorii de platforme să transmită noi tipuri de raportări către ANAF, prin care să declare anual activitatea economică derulată de persoane juridice și fizice prin intermediul acestora și are ca scop asigurarea transparenței fiscale, în vederea prevenirii fraudei fiscale, a fenomenului de evaziune fiscală și/sau evitării declarării obligațiilor fiscale, rezultate din activitățile economice desfășurate prin intermediul platformelor digitale.
În cazul în care un Operator de platformă care are obligația de raportare în sensul pct. 4 lit. a) din subsecțiunea A a secțiunii I din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală îndeplinește oricare dintre condițiile prevăzute la această dispoziție și în România și în alte state membre, atunci Operatorul de platformă care are obligația de raportare poate alege România ca stat în care să efectueze procedurile de raportare prevăzute la secțiunea III din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, informând totodată autoritatea competentă din România și toate autoritățile competente din celelalte state membre în legătură cu alegerea sa.
Potrivit ANAF, în scopul simplificării și al reducerii costurilor de asigurare a conformității, s-a considerat necesar să se solicite Operatorilor de platforme raportarea într-un singur stat membru a veniturilor realizate de vânzători, prin utilizarea platformei digitale.
De asemenea, prin noul act normativ se stabilesc modelul formularului 708 – „Informare privind alegerea efectuării în România a procedurilor de raportare, conform prevederilor secțiunii IV din Anexa nr. 5 la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru Operatorii de platformă care îndeplinesc condițiile menționate la pct. 4, lit. a), subsecțiunea A, secțiunea I din Anexa nr. 5 la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și în România și în alte state membre”, instrucțiunile de completare, de depunere, caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare și de păstrare a acestuia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice