Au fost stabilite Normele tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici și a altor persoane
Telex » Știri 23 august 2023
Astăzi a fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 763/2023, Ordinul nr. 1.760/2023 al președintelui Autorității Vamale Române pentru aprobarea Normelor tehnice privind înregistrarea în scopuri vamale a operatorilor economici și a altor persoane. Potrivit actului normativ, autoritatea vamală atribuie număr EORI următoarelor categorii de persoane: a) operatorilor economici care sunt stabiliți în România, în condițiile respectării prevederilor art. 9 alin. (1) din Codul vamal al Uniunii Europene; b) persoanelor, altele decât operatorii economici, care sunt stabilite în România, în condițiile respectării prevederilor art. 9 alin. (3) lit. a) din Cod, precum și ale art. 6 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446; c) operatorilor economici care nu sunt stabiliți pe teritoriul vamal al Uniunii, în condițiile respectării prevederilor art. 9 alin. (2) din Cod; d) persoanelor, altele decât operatorii economici, care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene, în condițiile respectării prevederilor art. 9 alin. (3) lit. b) din Cod.
Numărul EORI reprezintă numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici și a altor persoane, definit la art. 1 pct. 18 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele detaliate ale anumitor dispoziții ale Codului vamal al Uniunii, cu modificările și completările ulterioare.
Cererea de atribuire a numărului EORI se completează utilizând aplicația „EORI-RO”, prin accesarea link-ului existent pe website-ul Autorității Vamale Române www.customs.ro, secțiunea „e-Customs”, subsecțiunea EORI, Sistem Informatic. Cererea se înregistrează în aplicația „EORI-RO”, se tipărește, se semnează de către solicitant și se transmite la direcția regională vamală în a cărei rază de competență teritorială are sediul/reședința solicitantul, în cazul persoanelor stabilite în România.
În cazul operatorilor economici și al altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii, cererea se transmite la direcția regională vamală în a cărei rază de competență teritorială urmează ca solicitantul să desfășoare activități prevăzute la art. 5 alin. (1), respectiv art. 6 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446. Prin excepție, în cazul operatorilor economici care nu sunt stabiliți pe teritoriul vamal al Uniunii, care sunt titulari de carnete TIR, cererea se depune la biroul vamal de frontieră prin care sunt introduse sau scoase mărfurile pe/de pe teritoriul vamal al Uniunii. De asemenea, în situații excepționale, cererea de atribuire a numărului EORI poate fi transmisă la biroul vamal de interior reședință de județ în a cărui rază de competență teritorială are sediul/reședința persoana respectivă, în cazul persoanelor stabilite în România, sau la biroul vamal în a cărui rază de competență teritorială urmează ca solicitantul să desfășoare activitățile prevăzute la art. 5 alin. (1), respectiv art. 6 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446, în cazul operatorilor economici și al altor persoane care nu sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii.
În situația persoanelor, altele decât operatorii economici, care sunt stabilite în România, cererea de acordare a numărului EORI este însoțită de următoarele documente, transmise prin aplicația „EORI-RO”: a) documentele de înregistrare eliberate de autoritățile cu atribuții în acest sens; b) un act de identitate pe care sunt înscrise codul numeric personal și adresa domiciliului, în cazul persoanelor fizice.
În cazul persoanelor și operatorilor economici care nu sunt stabiliți pe teritoriul UE, cererea de acordare a numărului EORI este însoțită de următoarele documente, transmise prin aplicația „EORI-RO”: a) documentul de înregistrare eliberat de autoritatea competentă din țara terță; b) certificatul(ele) de înregistrare în scopuri de TVA eliberat(e) de autoritatea competentă din statele membre ale Uniunii Europene, după caz; c) documentul din care rezultă adresa sediului social sau a domiciliului fiscal actual, după caz, în situația în care aceasta nu corespunde cu cea înscrisă în documentele prevăzute la lit. a) și b), emis de către autoritățile responsabile din cadrul registrului comerțului sau de către camerele de comerț din Uniunea Europeană sau din țara terță, însoțit de traducerea legalizată; d) pașaport valabil sau alt document de călătorie, în cazul persoanelor fizice.
După primirea cererii de atribuire a numărului EORI, autoritatea vamală competentă accesează următoarele baze de date, în vederea extragerii de documente/informații din care vor prelua datele necesare analizării cererii de atribuire a numărului EORI: a) baza de date online RECOM, în vederea generării raportului de interogare a operatorilor economici stabiliți în România, pentru verificarea informațiilor de identificare prevăzute într-un certificat de înregistrare și a altor informații prevăzute într-un act constitutiv; b) VIES/baza de date a ANAF – Registru TVA, pentru stabilirea valabilității numărului de înregistrare în scopuri de TVA, după caz; c) baza de date online Registrul Național ONG, pentru verificarea adresei sediului social pentru persoanele (altele decât operatorii economici) care sunt stabilite în România.
Operatorii economici și alte persoane cărora le-a fost atribuit un număr EORI/număr de înregistrare în sistemul informatic au obligația să notifice autoritatea vamală competentă care a atribuit numărul EORI asupra modificării oricărora dintre datele cuprinse în cerere și în documentele anexate la aceasta.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice