Au început lucrările la cel mai mare telescop din lume
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » Roza vânturilor
Unul dintre marile proiecte științifice ale secolului XXI a intrat, în prima decadă a lunii decembrie, în faza de construcție. Square Kilometre Array (SKA) va fi cel mai mare radiotelescop din lume atunci când va fi finalizat în 2028, relatează Mediafax. Proiectul este realizat în Africa de Sud și în Australia, iar sediul organizației se află în Marea Britanie.
„Acesta este momentul în care totul devine real. A fost o călătorie de 30 de ani. Primii 10 ani au fost dedicați dezvoltării conceptelor și ideilor. Al doilea deceniu a fost dedicat dezvoltării tehnologiei. Iar apoi, ultimul deceniu a fost dedicat proiectării detaliate, asigurării amplasamentelor, obținerii acordului guvernelor pentru a înființa o organizație de tratat (SKAO) și pentru a furniza fondurile necesare pentru a începe", a declarat, pentru BBC, profesorul Phil Diamond, directorul general al Organizației Square Kilometre Array.
Telescopul va încorpora în jur de 200 de antene parabolice și 131.000 de antene dipolare. Scopul este de a construi o unitate care colectează semnale pe o suprafață de sute de mii de metri pătrați.
Acest lucru va oferi SKA o sensibilitate și rezoluții fără precedent în timp ce sondează țintele de pe cer. De asemenea, telescopul va putea să detecteze semnale radio foarte slabe provenind din surse cosmice aflate la miliarde de ani lumină de Pământ, inclusiv acele semnale emise în primele câteva sute de milioane de ani de la Big Bang.
Una dintre marile misiuni ale SKA va fi aceea de a urmări întreaga istorie a hidrogenului, cel mai abundent element din Univers.
„SKA va contribui la atât de multe domenii ale astronomiei. Unul dintre ele ar fi exploziile radio rapide care au fost detectate. Aceste lucruri emit echivalentul unui an întreg de energie de la Soarele nostru în doar o fracțiune de secundă. Și nu avem nicio idee despre ce sunt. Cum este posibil așa ceva? Să sperăm că SKA va avea un răspuns”, a declarat Shari Breen, șeful operațiunilor științifice ale observatorului.
Telescopul este construit în zone deja folosite pentru astronomie la scară mai mică. Pentru a extinde aceste situri, însă, a fost nevoie de diverse acorduri cu fermierii și de semnarea unor contracte de achiziții publice. Bugetul total proiectului este estimat la 2 miliarde de euro.
Prima etapă majoră ar trebui să se încheie în 2024, când patru antene în Australia și șase stații de antene în Africa de Sud vor fi făcute să funcționeze împreună fără probleme ca un telescop de bază. Proiectul va fi gata în 2028, dar ar putea fi extins dacă apar și alte țări interesate să intre în program.
Membrii actuali sunt Africa de Sud, Australia, Marea Britanie, China, Italia, Olanda, Portugalia și Elveția. Aceste țări au ratificat tratatul, iar Franța, Spania și Germania, au început procedurile. Canada, India, Suedia, Coreea de Sud și Japonia și-au manifestat intenția de a semna contractul în viitorul apropiat.
(Sursa foto: wikipedia.org)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane