Au scăzut randamentele la care se împrumută statul român
Telex » Știri 20 iulie 2016
Randamentele la care se împrumută statul român sunt în scădere semnificativă, chiar și după rezultatul referendumului din Marea Britanie, iar cererea în cadrul licitațiilor la titlurile de stat este foarte mare, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), citat de Agerpres.
„Astfel, randamentele titlurilor de stat emise pe piața internă sunt în prezent (19 iulie 2016) de circa 0,5-0,7% pe termen scurt (6 luni și 1 an) și de 2,4-3,2% pe termen lung (5 și 10 ani). (...) Datoria publică a României conform metodologiei UE s-a situat la un nivel sustenabil de 38,5% din PIB la sfârșitul lunii mai 2016, cu mult sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. De altfel, pe întreaga perioadă, inclusiv cea de criză financiară și economică, România s-a situat printre statele membre UE cel mai puțin îndatorate”, se precizează în comunicatul amintit.
Potrivit MFP, este important de menționat că necesarul anual de finanțare în perioada 2012-2015, care reprezintă nivelul deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, a avut o evoluție descrescătoare.
„În fapt, în anul 2014 a fost pentru prima dată când acesta s-a situat sub 10% din PIB (9% din PIB) de la începutul crizei economice și financiare, iar în anul 2015 a reprezentat 8,8% din PIB. Și pe termen mediu necesarul de finanțare va continua tendința descrescătoare de la 9% din PIB cât se estimează pentru anul 2016 la 6% din PIB în anul 2019. În acest context, nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute pentru sfârșitul anului 2016 este sustenabil de 39,1% din PIB, iar pe termen mediu se estimează că se va situa sub 40% din PIB. Perspectiva de creștere moderată a datoriei guvernamentale și de menținere la un nivel sustenabil se datorează atât creșterii economice estimate la o medie anuală de circa 4,5%, menținerii cursului leu/euro relativ stabil, dar și a unor deficite bugetare calculate conform metodologiei UE de până la 3,0% din PIB, în perioada 2017-2019”, precizează instituția.
Sursa: Agerpres
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice