Aurel Popescu (ROMPAN): Oferta de cozonaci va depăși 7,5 milioane în acest an; peste două milioane vor ajunge la export
Telex » Știri 19 decembrie 2022
Oferta de cozonaci va depăși 7,5 milioane în acest an, chiar dacă prețurile vor fi mai mari decât anul trecut, iar din această cantitate peste două milioane de bucăți vor ajunge la export, în special în țările unde există comunități mari de români, a afirmat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu. "Oferta de cozonaci este mai mare anul acesta, cred că depășim 7,5 milioane, dar vestea cea mai bună este că avem o cerere mare la export și sper că vom livra două milioane de cozonaci, în special în țările unde există comunități mari de români. Prețul cozonacilor este între 10 și 50-60 de lei pe kilogram la cofetării, dar la noi, în industrie, prețurile sunt mai moderate. Vreau să vă spun că ne-am îmbunătățit gama sortimentală cu tot felul de umpluturi. Am scos și un cozonac - Hohoho - care are umplutură cu nuci, mere și stafide sau cu cremă de ciocolată și rom. Avem umpluturi cu portocală și rahat, nucă și stafide. Ne-am pliat pe gustul consumatorilor", a declarat, pentru Agerpres, Aurel Popescu.
În ceea ce privește prețul pâinii, președintele ROMPAN a subliniat că acesta s-a stabilizat, iar în perioada sărbătorilor de iarnă va rămâne nemodificat, însă raportat la perioada noiembrie-decembrie 2021 este mai mare cu peste 20%.
"În primul rând, cred că găsim o stabilitate a prețurilor în această perioadă, adică prețurile care au fost organizate până acum de către fiecare producător în perioada sărbătorilor de iarnă rămân nemodificate. Sigur, dacă e cineva care constată că are prețuri mai mici la vânzare decât prețul de cost procedează în consecință. Însă, pentru perioada noiembrie-decembrie, prețurile la pâine sunt mai mari cu procente cuprinse între 21% și 23% față de aceeași perioadă a anului trecut. La cozonaci cu mai puțin, pentru că nu poți să ai așa o creștere, deși este incredibil ca pe o pungă în care bagi cozonacul să dai 50 de bani față de 5 bani cât era până acum. Nu știu, dar unii cred că profită de situația asta în care ne aflăm și hai să mărim, să mărim, să mărim. În fiecare săptămână se mărește ceva. Noi o să fim obligați să punem punga în prețul pâinii. Nu avem altă soluție, cum se procedează și la supermarketuri. Ți-ai luat pungă, plătești", a explicat el.
Aurel Popescu a precizat că prețul pâinii artizanale este mare decât cel al pâinii făcute în unitățile din industrie, pentru că și costurile de producție sunt mai mari.
"În prezent, pentru o franzelă clasică prețul este între 1,6 și 2,5 lei. Pâinea industrială este mai ieftină, iar pâinea artizanală mai scumpă, pentru că are manoperă mai mare, are cheltuieli mai mari cu energia și consum specific de făină. Dar are și alt gust și altă aromă", a adăugat șeful patronatului din industria de morărit și panificație. ROMPAN cuprinde peste 200 de societăți din toate domeniile din industrie, cota de piață fiind de peste 60% pe morărit, 40% la panificație, 70% la paste făinoase și 55% la biscuiți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice