Austria intenționează să introducă, din 4 iunie, un „pașaport verde” în format digital
Telex » Știri 6 mai 2021
Austria dorește să introducă, din 4 iunie, un „pașaport verde” în format digital privind coronavirusul, informează dpa, preluată de Agerpres. „Pașaportul” va fi operat printr-un cod QR care apoi va fi disponibil pe telefoanele mobile, a explicat ministrul austriac al turismului Elisabeth Kostinger.
Din 19 mai, diverse certificate de vaccinare, teste și formulare privind vindecarea vor fi deja valabile în Austria ca permise de intrare pentru domeniile gastronomie, cultură, sport și HORECA, care urmează să se redeschidă la data menționată.
De la jumătatea lunii mai, germanilor care călătoresc în Austria nu li se va mai aplica carantina obligatorie; un test negativ la COVID-19 va fi suficient pentru a intra în țara vecină Austria.
La nivelul UE, un „pașaport verde” – numele oficial va fi „certificat UE COVID-19” – ar urma să fie introdus la finalul lunii iunie. Parlamentul European dorește ca acest document să fie valabil cel mult 12 luni.
Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului ori că a trecut printr-o infecție anterioară cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, certificatele europene COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, afirmă eurodeputații.
Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, precum va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial