Autodepășirea și performanța sunt rezultatele muncii de calitate bazate pe cunoștințe temeinice și comportament etic exemplar
Numărul 18, 15-21 mai 2018 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Lucia David, președintele Comisiei de disciplină de pe lângă Consiliul Filialei CECCAR Ialomița
Alexandra Rizea: Vă propunem să împărtășiți cititorilor noștri câteva dintre momentele principale ale evoluției dvs. profesionale, începând, firește, cu opțiunea pentru cariera de expert contabil.
Lucia David: Îmi face totdeauna plăcere să-mi amintesc că opțiunea mea profesională s-a conturat încă de pe băncile Liceului Economic din Brăila. La orele de specialitate, domnul profesor – care era expert contabil – ne împărtășea din experiența sa într-o manieră convingătoare, captivantă. Eram fascinați de modul în care reușea să confere cifrelor capacitatea de a caracteriza evenimente din viața unui om, a unei întreprinderi, a unei colectivități. Această fascinație a rămas, s-a regăsit și s-a amplificat de-a lungul timpului în cariera mea profesională, o carieră bazată pe absolvirea Facultății de Finanțe-Contabilitate din cadrul ASE București, în anul 1978. În continuare, mi-am exercitat funcțiile de economist, contabil-șef, director al DGFP Ialomița – Administrația Financiară Slobozia și inspector în cadrul BNR. Au urmat ani de experiențe la care s-a adăugat una pe care mi-am dorit-o din anii de liceu, aceea de a deveni expert contabil, dorință împlinită în anul 1996, în calitate de membru al CECCAR. Din acel moment, a început activitatea mea de liber profesionist, activitate pe care am decis să o desfășor independent, din anul 2001.
Dacă ar fi să relevați factorii care v-au permis să vă atingeți obiectivele propuse, ce anume ați sublinia?
Consecvența este, cu siguranță, unul dintre factorii determinanți, pe fundalul dorinței permanente de autodepășire, printr-o muncă definită prin pasiune, respect față de colegi, față de clienți, în condițiile manifestării unui comportament pe deplin consonant cu exigențele Codului etic național al profesioniștilor contabili. Munca este ingredientul fundamental în orice acțiune; fără ea, nu pot fi puse în practică visele, năzuințele. Odată cu eforturile proprii, important a fost și este faptul că nu am lăsat oportunitățile să treacă, astfel încât mi-am extins activitatea, devenind auditor financiar în anul 2001 și consultant fiscal în anul 2007.
Ce loc și rol atribuiți mediului economic în care vă desfășurați activitatea, respectiv județul Ialomița, în perfecționarea dvs. profesională, precum și în orientarea activității filialei CECCAR spre oferirea, de către membrii ei, a unor servicii corespunzătoare pieței specifice?
Incontestabil, mediul economic local, respectiv cel al județului Ialomița, în care îmi desfășor activitatea de aproape 40 de ani, a fost și este decisiv în formarea mea profesională, precum și a colegilor, deoarece, prin ancorarea în realitățile acestei zone, putem să reflectăm realitatea, să extragem tendințele evoluției unor procese și fenomene economico-sociale care să stea la baza fundamentării unor soluții eficiente. Activitatea noastră este în mod obiectiv parte componentă a vieții economico-sociale a județului. M-am străduit, în toți acești ani, să valorific potențialul existent în piața serviciilor, diversificându-mi activitățile, cu dorința permanentă de a răspunde cât mai bine oportunităților și provocărilor, fără a face, însă, rabat la calitate. Pe tot parcursul meu profesional am fost, astfel, parte componentă a Filialei CECCAR Ialomița, aici fiind locul în care, împreună cu colegii mei, am găsit soluțiile la care m-am referit, ne-am îmbogățit continuu cunoștințele și am împărtășit, în special tinerilor, experiența noastră profesională și de viață.
Ce elemente din activitatea dvs. civică – atestată și de exercitarea funcției de președinte al Comisiei de disciplină – au semnificații în contextul în care ați evocat importanța experienței personale și colective?
Experiența în calitate de președinte al Comisiei de disciplină mi-a demonstrat, încă o dată, că toate principiile etice pe care le-am respectat de-a lungul întregii cariere, indiferent că am fost lucrător la stat sau mi-am desfășurat activitatea ca liber profesionist, sunt definitorii pentru profilul fiecărui profesionist contabil. În calitatea la care mă refer, am întâlnit diverse cazuri de-a lungul timpului, însă acestea nu au avut un impact economic și social deosebit. Dar, bineînțeles, sunt situații în care colegii noștri, de cele mai multe ori din mai puțină atenție, în împrejurări care nu le pot fi imputate, să facă obiectul unor discuții, al unor analize în Comisia de disciplină. De fiecare dată, caz cu caz, ne-am străduit ca măsurile luate să contribuie nemijlocit la înlăturarea deficiențelor, să ridice nivelul etic al comportamentului colegilor noștri, considerând că nu neapărat coerciția este metoda cu cele mai bune rezultate, ci activitatea bazată pe convingeri, pe conștientizarea locului și rolului nostru de profesioniști contabili în societate.
În legătură cu aprecierile dvs., vă rugăm să vă referiți și la rolul mai larg și mai profund al principiilor promovate de CECCAR privind asigurarea condițiilor necesare pentru prestarea unor servicii de calitate.
Fără principii, o profesie ca a noastră nu există. După cum știm cu toții, principiile etice nu sunt decât transpunerea conștientă, așa cum am mai remarcat, a unor reguli general valabile și care însoțesc profesionistul contabil permanent. În consecință, respectarea principiilor etice este fundamentală, deoarece numai astfel ne putem bucura de încredere și putem influența, în cele mai pozitive direcții cu putință, activitățile celor cu care venim în contact zi de zi, colegi, clienți, concetățeni. Cunoștințele care nu sunt însoțite de aplicarea filtrelor etice pot genera situații care provoacă dificultăți atât profesionistului contabil, cât și beneficiarului serviciilor noastre.
Dată fiind conexiunea organică între trecut, prezent și viitor, vă rugăm să vă referiți – atât la nivel individual, cât și la nivelul filialei – la măsuri, inițiative, acțiuni care au facilitat și facilitează adaptarea activității profesionale la cerințele erei digitale.
Prezentul nu există fără trecut, un trecut căruia îi suntem datori pentru ceea ce reprezintă o moștenire de preț pe toate planurile – profesional și general uman. Nu poți trăi doar în prezent; noi, ca structură profesională, suntem oamenii care – având la bază experiențele trecutului – trebuie să punem bazele viitorului. Era digitală a fost și este o permanență a profesiei noastre, noi fiind printre cei dintâi utilizatori de computere și cei care ne-am adaptat mai repede și mai eficient la ceea ce noile tehnologii ne impuneau. În esență, avem o profesie care, prin excelență, nu numai că se adaptează la realitățile în continuă schimbare, ci și contribuie la promovarea a tot ceea ce este nou și avansat. Am șansa să fac parte dintr-o filială care a avut și are permanent în vedere aplicarea celor mai noi modele de bune practici și, mai ales, încurajează transformarea noastră în calitate de practicieni în promotori ai celor mai performante programe informatice din domeniul nostru de activitate. Arii de activitate precum accesarea fondurilor europene, tehnologia informației, IFRS au fost și sunt în programul de formare desfășurat de filiala noastră. Întâlnirile de lucru cu beneficiarii din diverse domenii de activitate au oferit prilejul cunoașterii cerințelor acestora, determinând răspunsul nostru prompt, calificat, eficient la cerințele lor. Schimbările impuse de digitalizare au fost, sunt și vor fi asimilate de noi toți pentru că numai astfel vom reuși, fiecare în parte și toți împreună, să facem față cu succes tuturor exigențelor pieței serviciilor contabile. Rolul activ al Filialei CECCAR Ialomița s-a dovedit a fi – și va fi, cu certitudine, și în continuare – deosebit de important pentru concentrarea eforturilor tuturor membrilor de a se adapta cerințelor societății bazate pe cunoaștere, în special ale erei digitale, pentru că numai astfel vom fi în măsură să contribuim la afirmarea tot mai puternică a profesiei contabile în economie, în întreaga societate.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial