Autoritatea Bancară Europeană amână până în 2021 testele de stres, din cauza epidemiei
Numărul 10, 17-23 martie 2020 » Lumea în care trăim
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat că testele de stres ce urmau să fie derulate anul acesta în rândul principalelor bănci europene vor fi amânate până în 2021, astfel încât instituţiile financiare să se concentreze pe afacerilor lor în timpul crizei provocate de epidemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, citată de Agerpres. Amânarea testelor de stres va permite băncilor să prioritizeze continuitatea operaţiunilor de bază, inclusiv sprijinul acordat clienţilor, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.
„În 2020, Autoritatea Bancară Europeană va efectua un exerciţiu extins de transparenţă la nivelul UE, pentru a furniza participanţilor de pe piaţă informaţii actualizate privind expunerea băncilor şi calitatea activelor”, a informat EBA. Instituţia atrage atenţia băncilor să fie încă „prudente” când plătesc dividendele către investitori şi bonusurile către angajaţi. Flexibilitatea anunţată de EBA nu înseamnă ignorarea reglementărilor de bază privind soliditatea băncilor şi reducerea creditelor neperformante, a precizat Autoritatea.
De asemenea, instituţia a atenuat unele reglementări privind capitalul pentru a evita ca băncile să nu mai finanţeze economia afectată de epidemie. „Băncile trebuie să fie într-o poziţie din care să continue finanţarea companiilor şi gospodăriilor care se confruntă cu dificultăţi temporare”, a afirmat preşedintele EBA, Andrea Enria.
Testele măsoară capacitatea băncilor de a face faţă şocurilor teoretice de pe piaţă, cum ar fi sporirea incertitudinilor politice, încetinirea creşterii economiei sau o vânzare masivă de bonduri guvernamentale şi proprietăţi imobiliare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice