Raport ASF: Vulnerabilitățile în sistemul financiar nebancar s-au schimbat esențial, în contextul situației generate de COVID-19
Numărul 19-20, 19 mai - 1 iun. 2020 » Analize și sinteze
Vulnerabilitățile în sistemul financiar nebancar s-au schimbat esențial având în vedere declanșarea crizei sanitare COVID-19, astfel că incertitudinea în evoluția economică globală reprezintă un risc pentru toate țările și în particular pentru cele aproximativ 550 de entități supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Prima ediție pe anul 2020 a Raportului privind stabilitatea piețelor financiare nebancare, publicat zilele trecute, prezintă situația actuală și continuă analiza riscurilor și a potențialelor vulnerabilități la adresa pieței pensiilor private, pieței de capital și pieței asigurărilor, din perspectiva stabilității financiare, așa cum aceasta reiese din interpretarea indicatorilor raportați de entitățile supravegheate de ASF până la data de 31 martie 2020, precum și a celor mai recente date și informații disponibile cu privire la evoluția piețelor financiare, informează Agerpres. „În contextul actual, obiectivul primordial al Autorității de Supraveghere Financiară pentru anul 2020 a devenit atenuarea impactului pandemiei COVID-19 asupra stabilității pieței financiare nebancare și, implicit, protejarea consumatorilor de produse și servicii nebancare. Pentru aceasta au fost deja implementate mai multe măsuri, printre care: reducerea cu 25% a tuturor taxelor datorate ASF, cerințe de guvernanță pentru desfășurarea reuniunilor la distanță, posibilitatea administratorilor de fonduri de pensii private de a investi în titluri de stat un procentaj mai mare de 70% din valoarea activelor, prorogarea unor termene de raportare, recomandări privind transparența emitenților în relația cu stakeholderii, verificarea planurilor de continuitate a activității, precum și emiterea unor avertizări privind riscul cibernetic”, se menționează în raport.
Din perspectiva riscurilor aferente celor trei piețe financiare non-bancare, analiza ASF a reliefat că riscurile aferente stabilității și bunei funcționări a fondurilor de pensii se mențin la niveluri reduse, dat fiind mecanismul de funcționare a sistemului de pensii private de tip contribuții definite cu garanții (la nivelul sumei contribuțiilor), excluzând din start riscul de solvabilitate care constituie principala preocupare în cazul sistemelor de pensii bazate pe definirea beneficiilor (predominante încă în Europa atât ca număr, cât și ca active).
„În contextul actual caracterizat de pandemia COVID-19, pentru piața organismelor de plasament colectiv, cele mai relevante sunt riscurile investiționale, riscul de credit și riscul de lichiditate. În continuare, acestea sunt gestionate în general adecvat la nivelul întregii piețe, prin diversificare și prin respectarea politicilor de investiții asumate prin prospectele fondurilor”, se menționează în raport.
Potrivit ASF, „complexitatea redusă a pieței face ca, deocamdată, aceste riscuri să nu fie amplificate prin utilizarea levierului financiar, instrumentele financiare complexe (exemplu: derivate, structurate, obligațiuni rezultate din securitizare etc.) neavând o pondere semnificativă în activele totale”. În raport se precizează că pentru cea de-a doua componentă a pieței de capital, piața bursieră locală, sunt relevante riscul de piață și riscul de lichiditate.
Riscul de afaceri pentru piața asigurărilor este determinat de o potențială scădere a volumului de prime brute subscrise și o creștere a răscumpărărilor polițelor în vigoare. „Cu toate acestea, majoritatea societăților de asigurare din România nu evaluează impactul COVID-19 ca fiind unul major asupra profilului de risc (conform consultărilor efectuate dintre ASF și asigurători) și a poziției lor financiare. Unii asigurători au efectuat teste de stres suplimentare și analize de impact, iar impactul a fost marginal”, se mai precizează în raport.
Potrivit ASF, imaginea de ansamblu ce rezultă din informațiile și analizele prezentate în raport evidențiază „reziliența sistemului financiar nebancar, în ciuda șocurilor pe termen scurt primite în contextul crizei actuale declanșate de pandemia COVID-19”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național