Autoritatea Europeană a Muncii şi-a început activitatea
Numărul 40, 22-28 oct. 2019 » Direct de la sursă
Autoritatea Europeană a Muncii (AEM) şi-a început activitatea, din a doua jumătate a lunii octombrie, cu o ceremonie inaugurală și cu prima reuniune a Consiliului de administrație. Lansarea a avut loc la doi ani după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța ideea înființării unei astfel de autorității în discursul din 2017 privind starea Uniunii adresat Parlamentului European.
„Autoritatea Europeană a Muncii reprezintă piatra de temelie a eforturilor noastre de a face ca normele UE în domeniul muncii să fie corecte, eficace și aplicabile. Nu este de mirare faptul că această autoritate, atât de necesară, a fost înființată într-un timp record. Autoritatea va asigura o mai bună informare a lucrătorilor și a angajatorilor cu privire la drepturile și obligațiile lor și va sprijini autoritățile naționale din domeniul muncii în activitățile lor transfrontaliere. De toate acestea vor beneficia direct milioanele de europeni care locuiesc sau lucrează în alt stat membru, precum și milioanele de întreprinderi care desfășoară activități transfrontaliere în UE. Se face astfel încă un mare pas către o piață europeană a forței de muncă integrată, bazată pe încredere, pe norme fiabile și pe o cooperare eficace”, a declarat, în cadrul evenimentului inaugural, Jean-Claude Juncker.
Consiliul de administrație al Autorității este format din reprezentanți ai statelor membre, ai Comisiei, ai partenerilor sociali de la nivelul UE, ai Parlamentului European, precum și din observatori din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și reprezentanți ai altor agenții ale UE din domeniul ocupării forței de muncă și al afacerilor sociale.
Statisticile UE relevă că aproximativ 17,5 milioane de cetățeni europeni locuiesc sau muncesc în prezent în alt stat membru – de două ori mai mult decât cu zece ani în urmă. În același timp, milioane de întreprinderi își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier.
UE a elaborat un corpus legislativ substanțial care reglementează diferite aspecte ale mobilității, pe care Comisia l-a revizuit și îmbunătățit în cursul ultimilor ani. Mai exact, UE a revizuit normele privind detașarea lucrătorilor, consacrând principiul remunerației egale pentru muncă egală în același loc, iar în prezent urmărește să adopte un acord final privind normele revizuite propuse referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială. Pentru a facilita punerea în aplicare a normelor, CE a propus înființarea unei noi autorități, ca modalitate de consolidare a cooperării și a schimburilor structurate între autoritățile naționale competente.
Autoritatea Europeană a Muncii are următoarele obiective:
- Facilitarea accesului cetățenilor și al întreprinderilor la informații referitoare la drepturile și obligațiile lor;
- Înlesnirea cooperării dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării legislației Uniunii care intră în domeniul său de aplicare, inclusiv prin facilitarea inspecțiilor comune și concertate și prin combaterea muncii nedeclarate;
- Medierea și facilitarea demersurilor pentru soluționarea cazurilor de litigii transfrontaliere.
Activitățile Autorității Europene a Muncii sunt legate de normele privind mobilitatea forței de muncă: libera circulație și detașarea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială și legislația specifică din sectorul transportului rutier.
Nu vor fi create noi competențe la nivelul Uniunii Europene, statele membre rămânând în totalitate responsabile cu aplicarea normelor privind forța de muncă și securitatea socială. Valoarea adăugată a Autorității constă în faptul că aceasta va facilita cooperarea dintre statele membre, va eficientiza structurile existente și va oferi sprijin operațional, asigurând o aplicare mai eficientă a normelor, în beneficiul cetățenilor, al întreprinderilor și al autorităților naționale deopotrivă. Pentru autoritățile naționale în special, noua instituţie va îmbunătăți cooperarea privind mobilitatea forței de muncă prin asigurarea unei structuri permanente a UE bazate pe ofițerii naționali de legătură detașați de statele membre pe lângă AEM. Totodată, Autoritatea va permite gruparea resurselor pentru activități comune, cum ar fi organizarea de inspecții comune sau formarea personalului național pentru a dobândi competențele necesare în instrumentarea cazurilor transfrontaliere.
Sediul noii autorități este găzduit de Bratislava.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național