Lovin (ANCOM): România, printre primele cinci ţări din UE care au început să ofere servicii comerciale 5G
Numărul 42, 5-11 nov. 2019 » Conectarea la era digitală
România se află printre primele cinci ţări din Uniunea Europeană care au început să ofere servicii comerciale 5G, alături de Marea Britanie, Austria, Italia şi Spania, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) Eduard Lovin, citat de Agerpres. „Noi rămânem în primul val de dezvoltare tehnologică, prin faptul că am fost printre puţinele ţări europene care au realizat o strategie naţională pentru 5G, încă de la începutul anului, şi care a fost asumată şi de către Guvern. În baza acestei strategii s-au făcut deja nişte paşi. Colegii de la spectru au reuşit să facă o reaşezare a benzilor, să asigure acele blocuri cu o continuitate suficientă pentru ca doi dintre operatori să ofere deja servicii de 5G. România este în primele cinci ţări din Uniunea Europeană care au început să ofere, pentru prima dată, servicii comerciale 5G. În mai, anul acesta, Austria şi Marea Britanie, iar din iunie România, Italia şi Spania. Dincolo de primul val de servicii comerciale oferite de cele cinci ţări, până la momentul de faţă doar câteva state europene au ţinut licitaţii de completare a spectrului. Majoritatea covârşitoare a statelor europene va ţine această licitaţie anul viitor”, a menţionat Lovin.
Vicepreşedintele ANCOM a susţinut că operatorii care vor dori să închirieze spectru suplimentar la licitaţia 5G vor trebui să realizeze planuri de investiţii în valoare de „multe miliarde de euro, pe o perioadă de 15-20 de ani”.
„Operatorii care vor lua spectru suplimentar vor trebui să realizeze nişte planuri de investiţii de multe miliarde de euro, pe o perioadă de 15 - 20 de ani şi trebuie să aibă o predictibilitate şi o cunoaştere de la început a restricţiilor în privinţa echipamentelor pe care le vor putea introduce în reţelele dumnealor. Ca să mai accentuăm o dată nuanţa, nu este neapărat o decizie a ANCOM că amânăm ceva, ci noi constatăm un fapt şi asumăm public ceva şi îl comunicăm foarte transparent public. Nu sunt întrunite toate condiţiile legale pentru a putea începe acest proces. Dincolo de necesitatea transpunerii în legislaţie a Memorandumului (încheiat cu SUA - n. r.), de reglementările acelui set de instrucţiuni de la Comisia Europeană şi Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor, nu există un cadru legal, o Hotărâre de Guvern privind preţurile pe care să le trecem în final în caietul de sarcini, precum şi calendarul plăţilor. Chiar dacă am hotărî noi să se facă licitaţia, nu sunt întrunite toate condiţiile legale”, a spus oficialul.
Reamintim că preşedintele ANCOM a anunţat, într-o conferinţă de presă, că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii, transpunerea setului de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național